Novice

Kako se pametno in učinkovito lotiti selitve v oblak? (2. del)

Selitev v oblak je radikalna in izčrpna organizacijska sprememba, ki vpliva tudi na procese in zaposlene.

V prejšnjem zapisu smo govorili o napakah, ki se lahko zgodijo, če se selitve na oblak lotimo brez nekega pravega načrta oziroma plana. Da bi se temu izognili, vam bomo predstavili dobre prakse selitve v Azure.

 

Mrežne infrastrukture na lokaciji se soočajo z raznimi izzivi in v nekem trenutku lahko postanejo neučinkovite za podjetje. Glede na to, da smo v dobi seljenja kompletnih sistemov na oblak, je najboljša alternativa novim investicijam v lastno mrežno infrastrukturo prehod na enega izmed ponudnikov računalništva v oblaku - kar pa je tudi trenutno najbolj napredna rešitev.

Microsoft Azure je ena izmed vodilnih platform, ki ponuja infrastrukturo kot storitev (IaaS), platformo kot storitev (PaaS) in programsko opremo kot storitev (SaaS). Če ste za svoje podjetje oziroma organizacijo izbrali Azure, potem morate kar se da natančno načrtovati celoten proces.

 

NAČRTOVANJE SELITVE V OBLAK

Selitev v oblak je radikalna in izčrpna organizacijska sprememba, ki vpliva tudi na procese in zaposlene. Pomembno je, da je priprava na selitev kar se da podrobno pripravljena, prva in glavna naloga pa je razvoj strategije selitve v Azure.

 

Zastavite si in odgovorite na vprašanja.

Postaviti vprašanje iz vidika poslovanja je prvi pomemben korak razvijanja strategije. Potrebno je razumevanje naslednjih stvari:

 1. Zakaj se selimo v oblak?
 2. Kaj vse točno bomo selili? (Celotno infrastrukturo ali samo del.)
 3. Kakšni so stroški in donosnost naložbe?
 4. Kakšne so prednosti?
 5. Ostala podobna vprašanja.

 

Najbolj izstopajoče prednosti menjave infrastrukture za podjetja so:

 1. Povečana produktivnost.
 2. Visoka nadgradljivost in razpoložljivost.
 3. Boljše obnavljanje.
 4. Zanesljivo shranjevanje rezervnih kopij.
 5. Varnost
 6. Zmanjšani stroški.

 

Z drugimi besedami, potrebno je, da podjetje in zaposleni razumejo, zakaj se odločajo za ta korak.

selitev

 

Raziščite infrastrukturne komponente

Potrebno je identificirati vse komponente infrastrukture in narediti popoln in posodobljen seznam. Tako boste lahko pripravili vse aplikacije, programsko opremo in delovne obremenitve na migracijo.

Ta korak je najpomembnejši, saj lahko, če spregledate kakšno komponento, med prehodom in kasneje pride do resnih težav.

 

Ocenjevanje obstoječih komponent

Ko je seznam komponent, ki jih boste selili, zaključen, je potrebno oceniti, do kolikšne mere so komponente pripravljene na selitev.

Preglejte in analizirajte delovne obremenitve (na primer zmogljivosti podatkovnih baz, shranjevanja ... ) in jih primerjajte z enakimi v Azure-u. Tako boste lahko videli, ali se vse potrebe vašega sistema skladajo s ponujenimi opcijami. Z vgrajeno Azure Autoscale funkcijo lahko na primer dinamično nadgrajujete aplikacije v skladu z zahtevami.

Pri ocenjevanju si lahko pomagate z različnimi že pripravljenimi orodji.

 

Torej, to vse je dobro načrtovati, da bo selitev res potekala brez problemov. Za celoten proces pa vam Azure ponudi v pomoč ogromno orodij, s katerimi celoten proces postane mala malica. Bi radi izvedeli več? Naslednji teden ;)

Kako se pametno in učinkovito lotiti selitve v oblak? (2. del)