Novice

Kako se pametno in učinkovito lotiti selitve v oblak? (3. del)

Microsoft je pripravil celo zbirko orodij, ki bodo kar precej olajšala priprave in dejansko selitev.

Katera orodja vam bodo pri selitvi v oblak precej olajšala delo ...

 

Cost Estimator (Cenilec stroškov)

Da lahko kar se da natančno ocenite stroške, vam je na voljo Cost Estimator. Orodje preskenira vaše obstoječe omrežje in ustvari čimbolj podoben model omrežja v Azure-u, s tem pa tudi izračuna stroške uporabe. K temu osnovnemu izračunu se lahko dodajo tudi raznorazni scenariji, da ste res pripravljeni na vse.

Precej priročno, ne?

 

Orodje za ocenjevanje pripravljenosti na VM

Orodje pregleduje fizično ali virtualno okolje ter ponudi kontrolni seznam za selitev v oblak, hkrati pa proizvede tudi podrobno poročilo s koraki, ki jih morate izvesti za selitev VM v Azure. Tako lahko vidite, katera področja so že pripravljena na selitev in katera zahtevajo spremembe ali dodatno konfiguriranje.

Če se na katerem področju pojavijo problemi, lahko s klikom na področje pridobite strokovne nasvete in vire, ki vam pomagajo reševati težave.

 

Zbirka Microsoftovih orodij za ocenjevanje in načrtovanje

To so orodja za popis, ocenjevanje in poročanje, ki ocenijo okolja za različne platforme, vključno z Windows 8, Office 2013 in 365, Windows Server 2012, Hyper-V, Windows Azure in Microsoft SQL Server 2012.

 

Microsoft Migration Accelerator - MA (pospeševalnik migracije)

Orodje je zasnovano za prenos fizičnih, VMware, AWS in Microsoft Hyper-V delovnih obremenitev v Azure. Avtomatizira korake prenosa, z njim pa lahko premikate tudi programsko opremo z različnih platform in fizičnih strežnikov v vašem okolju. Podpira delovne obremenitve, ki se izvajajo v Windows Server 2008 R2 sp1, Windows Server 2012 in Windows Server 2012 R2.

Z uporabo orodja lahko nastavite različne scenarije in preizkusite delovno obremenitev v oblaku, ne da bi to vplivalo na obstoječe obremenitve. MA brez težav avtomatizirano preseli aplikacije in sisteme, ki bodo zagnani v Azure-u.

Zagotavlja popolno replikacijo podatkov in sledenje spremembam. Na splošno, MA pomaga močno zmanjšati tveganje za projekt migracije.

 

Azure Migrate Tool

Orodje ponuja kompleksne storitve. Ocenjuje primernost vaše strojne opreme za delovanje v Azure-u, pripralja poročila glede zmogljivosti VM, ocenjuje stroške, predvidi odvisnosti ...

 

Obstaja še veliko drugih orodij, ki vam lahko pomagajo pri pripravi in selitvi. Izbira je ogromna, zato lahko izberete katerokoli orodje za selitev v Azure, ki najbolj ustreza vaši situaciji.

 

IN KONČNO SELITEV.

azure32

Vse je ocenjeno, vsa orodja so pripravljena. Prst je na "launch" gumbu. 3, 2, 1, selimo se! Kaj sedaj?

 

Integracija

Med integriranjem infrastrukture z oblakom je potrebno vse podatke še vedno varovati in zagotoviti, da so podporne aplikacije in delovne obremenitve zagnane in se izvajajo. Odličen pripomoček za to je Site Recovery storitev, ki zagotavlja neprekinjeno poslovanje z repliciranjem delovnih obremenitev s primarnega mesta na sekundarno lokacijo. Če pride do izpada, se lahko do aplikacij in delovnih obremenitev dostopa in se jih izvaja s te lokacije.

 

Razgradnja

Ko je infrastruktura implementirana v oblak, se lahko začne razgradnja virov. Ampak ne hitite z ugaševanjem fizičnih strežnikov. Sistem naj nekaj časa deluje v oblaku, da se prepričate, da je vse tako, kot mora biti. Potem lahko prekinete vse povezave med oblakom in infrastrukturo na lokaciji, ter dokončate ta postopek.

 

MOREBITNI IZZIVI

Uvajanje novitet je pogosto zelo naporna stvar, sploh če to pomeni zamenjavo nečesa, kar je že utečeno in zaenkrat še dobro deluje. In ni pomembno, ali selite samo Active Directory, ali kompleten sistem na Azure, vedno se lahko znajdete pred sledečimi izzivi.

 

Sprememba paradigme

Zaradi razlik med aplikacijami, ki gostujejo v oblaku in tistimi, ki so nameščene na lokalnem omrežju, lahko pride do nesporazumov. Zaradi tega je potrebno popolno in jasno razumevanje procesa razvoja oblaka.

 

Internetna povezava

Lahko se zgodi, da zagotavljanje širokopasovne povezave ne zadostuje potrebam selitve v oblačno platformo. V tem primeru mora podjetje oz. organizacija povečati kapacitete za zagotavljanje zadostne količine prometa.

 

Izpadi

Izpadom se med prehodom skoraj ni mogoče izogniti. Zaradi tega je pomembno, da jih kar se da natančno izračunate in razporedite za vsak korak pri selitvi, da boste lahko čimbolj zmanjšali vpliv izpadov na delo.

 

Odvisnosti

Skoraj vse aplikacije so povezane z drugimi viri. Na te odvisnosti in konfiguracije povezav je potrebno računati, da se kasneje izognemo raznoraznim motnjam storitev.

 

Kompatibilnost

Vse aplikacije in VMji niso kompatibilni s platformo v oblaku. Pomembno je, da vnaprej opravite vse teste, saj boste na ta način lahko odpravili težave z združljivostjo.

 

Varnost

Izogibanje kršitvam podatkov in ohranjanje varnosti, je glavna skrb pri premikanju programske opreme. Razmislite o implementaciji omrežij z end-to-end enkripcijo in uporabo drugih varnostnih rešitev.

 

Obnovitveni načrt

Nič ni varno pred napakami v delovanju, tehničnimi napakami in izgubo podatkov. Zato je potrebno imeti načrt za obnovitev po nesreči.

 

Tako, obdelali smo torej poglavje selitev obstoječega omrežja v oblak. Predvsem je potrebno dobro načrtovanje, v pomoč pa vam je lahko veliko orodij.

Če imate kakšno vprašanje, vam bodo naši strokovnjaki z veseljem pomagali. Pišite ali pokličite, kontaktni podatki so na naši spletni strani.

Kako se pametno in učinkovito lotiti selitve v oblak? (3. del)