Novice

Azure IoT Central: IoT (Internet of Things) za oblikovalce rešitev

Azure IoT Central ponuja organizacijam platformo, ki jo potrebujejo za ustvarjanje naslednjega vala inovacij v IoT...

Zadnjih pet let se je v industriji glasno razpravljalo o IoT in obljubah, kako bo nova tehnologija prinesla revolucijo. In obljube so postale realnost, IoT se je namreč iz "čez nekaj let" razvil v termin, ki ga vsakodnevno uporabljamo v pogovorih v zvezi z industrijo in ostalimi panogami. V zadnjem letu je 85% velikih podjetij začelo razvijati vsaj en IoT projekt, v glavnih panogah gospodarstva pa jih velika večina meni, da je IoT "kritičen" za uspeh.

 

Kljub vsemu pa je povprečna zrelost IoT projektov na ravni proizvodnje še vedno izjemno nizka. Skoraj vsa podjetja pri razvijanju projektov doživijo nekaj neuspeha zaradi pomislekov in vrzeli v znanju, zatakne se jim namreč pri vprašanju, kako rešitve izpeljati varno, zanesljivo in cenovno ugodno. Pri spreminjanju obsega projekta le ta namreč ne poveča samo stroškov, temveč prinese tudi veliko tehnične zapletenosti - od vedenja, kako prilagoditi arhitekturo, ko število priključenih naprav skokovito naraste, do zagotavljanja trdne varnosti pri povečanju razčlenjevanja.

 

Microsoftovi inženirji so se, zaradi sodelovanja z več tisoč IoT strankami, srečali z različnimi težavami. Vso znanje, s katerim so reševali te težave pa so potem uporabili, da so razvili Azure IoT Central in pomagali ustvarjalcem rešitev, da se izognejo običajnim pastem, ki mnogim projektom preprečujejo, da bi presegli fazo koncepta. Te ugotovitve so pojasnili v svojem poročilu 8 attributes of successful IoT solutions, s pomočjo katerega lahko ustvarjalci IoT rešitev zastavijo prava vprašanja vnaprej, ter jim na ta način pomagajo izbrati prave tehnološke platforme.

 

Microsoft-IoT

 

Popolnoma prilagodljiva IoT app platforma

Azure IoT Central je platforma za razvoj, uvajanje in upravljanje rešitev, ki se lahko kasneje prodajo strankam, bodisi neposredno, bodisi preko Microsoft AppSource-a.

 

Azure IoT Central ponuja celovito in robustno platformo, vendar pa to ni končna rešitev. Prava vrednost platforme se pokaže šele takrat, ko jo ustvarjalci rešitev izkoristijo za povezovanje in upravljanje svojih naprav, prav tako pa tudi za razširitev vpogleda v naprave. Zaradi tega lahko ustvarjalci rešitev porabijo svoj čas in energijo na svojem strokovnem področju, ter preoblikujejo podjetje z elementi dodajanja vrednosti, saj lahko odidejo na trg s posledično rešitvijo, ki odraža njihovo blagovno znamko.

Medtem, ko se veliko strank odloči za načrtovanje in izdelavo oblačnih rešitev z uporabo posameznih storitev Azure-a (PaaS), Azure IoT Central zniža stroške gradnje in vzdrževanja rešitve, ki temelji na PaaS, z zagotavljanjem v celoti upravljane platforme.

 

Zadolženi za razvoj Azure-a pri Microsoftu so včeraj objavili več pomembnih posodobitev za Azure IoT Central. Posodobitve naj bi navdihnile razvijalce za razvoj vodilnih rešitev v industriji, v veliki meri pa poudarjajo, da bodo razvite aplikacije in rešitve trdno stale na njihovi varni, zanesljivi in razširljivi infrastrukturi, ki jim bo omogočala povezovanje in upravljanje naprav, ter ustvarjanje vpogleda v njihove obstoječe aplikacije.

 

 Nove priložnosti za proizvodnjo

Razširitev Iot Central z IoT Edge:

Podjetja lahko zdaj izvajajo pregledovanje v oblaku neposredno na IoT napravah, ki jih upravlja Azure IoT Central. Ta funkcija pomaga podjetjem pri povezovanju in upravljanju naprav Azure IoT Edge, uvajanju programskih modulov, objavljanju vpogledov in izvajanju ukrepov v obsegu - vse v Azure IoT Central.

 

Povezljivost IoT Plug and Play:

Izdelovalci rešitev, ki gradijo z Azure IoT Central, lahko izbirajo med številnimi predhodno certificiranimi napravami Plug and Play in jih hitro povežejo v oblak. Zaradi tega lahko kupci izdelajo proizvodne IoT rešitve v nekaj dneh, brez napisane vrstice kode, kar drastično skrajša čas in stroške.

 

Obseg ukrepov znotraj platforme:

Azure IoT Central izpostavlja različne stopnje razširljivosti znotraj platforme. Uporabnik lahko določi pravila za tokove podatkov v napravah, ki sprožijo "no-code" (Microsoft Flow) ali "low-code" (Azure Logic Apps) dejanja. Izdelovalci rešitev lahko konfigurirajo tudi bolj zapletene operacije in izmenjujejo podatke z zunanjimi storitvami preko Webhook ali Azure functions storitev.

 

Razširljivost z izvozom podatkov:

Neprekinjen izvoz podatkov iz Azure IoT Central se lahko uporablja za integracijo podatkovnih tokov neposredno v storitve Azure PaaS, kot so recimo Azure Blob Storage, Azure Event Hub in Azure Service Bus.

 

Nadzor uporabniškega dostopa s pomočjo vlog po meri uporabnika:

Organizacijska zapletenost se razlikuje glede na izvedbe rešitev za stranke. Vloge uporabnikov po meri omogočajo jasno opredeljen nadzor dostopa do podatkov, pa tudi dejanja in konfiguracije v sistemu. Uporabnikom omogoča nadzor točno nad tistim, kar želijo, in nič več.

 

Posodobitev cen:

V začetku 2020 bodo pri Microsoftu razkrili nove cene, s katerimi bo razširljivost za rešitve cenovno dostopnejša, s tem pa bodo zagotovili višjo prožnost. Uporabniki IoT Central bodo lahko izbirali med večimi cenovnimi načrti, ki bodo temeljili na potrebah, ki jih bodo zahtevali njihovi projekti.

 

azureiot

 

Azure IoT Central: vaša platforma za IoT aplikacije

Pri Microsoftu nameravajo v naslednjih štirih letih v Azure IoT vložiti več kot 5 milijard dolarjev, njihov cilj pa je poenostaviti razvoj IoT-ja in poskrbeti, da bi rešitve na trg prihajale hitreje, s fokusom na digitalni transformaciji.

 

Azure IoT Central je dober primer, kako Microsoft

Z odstranjevanjem zahtevnosti, prevelikih stroškov postavitve, obremenitve upravljanja in operativnih stroškov, lahko pospešimo ustvarjanje inovativnih rešitev v vseh panogah. Azure IoT Central ponuja organizacijam platformo, ki jo potrebujejo za ustvarjanje naslednjega vala inovacij v IoT, kar pa na koncu pomeni bolj inteligenten in povezan svet, ki bo ljudem omogočal, da bodo dosegali več.

 

Vas zanima še kaj? Za vaša vprašanja smo vedno na voljo.

Azure IoT Central: IoT (Internet of Things) za oblikovalce rešitev