Novice

Ne ravno najslajša torta - seljenje podatkov in varnostnih kopij

Vprašanje seljenja podatkov je nekaj, o čemer je potrebno je potrebno razpravljati, saj skoraj nikoli ni enostavno.

Neredko se zgodi, da ljudje menjajo orodja za varnostno kopiranje podatkov. Prav tako lahko rečemo, da ima povprečno podjetje več kot le eno samo varnostno kopijo in produkt, s katerim te kopije izdeluje. Te stvari so pri Veeamu opazili preden so se začeli ukvarjati tudi z ne virtualiziranim prostorom (fizična naprava strežnika in delovne postaje). Podjetja so menjavala orodja za varnostne kopije, ali pa so obsedela z njimi zaradi prevelikih delovnih obremenitev, kjer bi recimo Veeam ustrezal potrebam strank.

 

Vprašanje seljenja podatkov je nekaj, o čemer je potrebno je potrebno razpravljati, saj skoraj nikoli ni enostavno. Velikokrat spominja na stare osebne zbirke medijev, na primer filmov in glasbe. Za filme smo leta nazaj uporabljali VHS kasete, kasneje DVD in DVR posnetke, vsi mediji pa so zahtevali drugačno ravnanje oz. predvajanje. Pri glasbi prav tako, CD-ji, MP3-ji in danes direktno predvajanje glasbe s portalov različnih ponudnikov. Za vse potrebujemo neko napravo in predvajamo na drug način.

Nekaj podobnega se dogaja z varnostnimi kopijami. Zato mora biti sprememba, če jo opravljamo, vredna koristi.

 

Obstaja kar dosti razlogov, da se ljudje odločijo za nove izdelke za varnostno kopiranje (in varnost nasploh). Lahko so prezapleteni za uporabo, nagnjeni k napakam, predragi, ali pa jih preprosto ukinejo (pred časom recimo VMware vSphere Data Protection). Ukinitev izdelkov je sicer stvar, ki jo počne prav vsako podjetje. Produkti, ne samo oprema za varnost, se pojavijo, spreminjajo in odidejo. Evolucija in tehnološki napredek pač.

 

Ko se pojavi tema o migraciji, je zelo pomembno jasno razumevanje tega, kaj se bo zgodilo, če rešitev ne bo več ustrezala potrebam podjetja oz. organizacije. Kot že omenjeno, se to lahko zgodi zaradi ukinitve izdelka, opuščanja podpore ključnim platformam, ali preprosto zaradi tega, ker izdelek ne izpolnjuje pričakovanj. Kako čez čas zaupati varnostnim kopijam, da bodo še vedno izpolnjevale naše zahteve? Pomembna misel, ki bi jo bilo potrebno upoštevati pri vsakem scenariju. Če potegnemo črto, potrebno si je vzeti čas za premislek, kako naj bi izgledala selitev iz enega produkta na drugega, še preden se ta dejansko izvede.

 

Pri Veeamu so to temo vzeli zelo resno, sposobnost reševanja teh problemov so namreč vgradili v varnostne kopije podatkov. Kaj so torej storili? Ustvarili so varnostne kopije in jih s kančkom humorja poimenovali "self-describing data," oziroma podatki, ki se opišejo sami. To torej pomeni, da te podatke odprete (kar lahko storite zelo enostavno) in jasno vidite, kaj to je. Veeamove varnostne kopije imajo namreč na voljo orodje za ekstrakcijo podatkov, s katerim lahko obnovite podatke iz ukazne vrstice, to pa je zelo dobrodošlo, če se podjetje odloči, da ne bo več odjemalec Veeamovih storitev in rešitev.

 

veeam extract utility

 

Zakaj smo na piedestal postavili to orodje? Ker zadane pomembno temo, ki ji lahko pravimo absolutna prenosljivost. Ker si podjetja in organizacije po svetu zelo želijo izogniti zaklepanju podatkov. Zaklene se lahko oblak, naprava za shranjevanje podatkov, tudi storitve.

Pri Veeamu so strogo proti zaklepanju podatkov. In za vsa podjetja in organizacije, ki izberejo Veeamove rešitve, obstajajo res velike zmogljivosti hranjenja podatkov.

 

Zakaj se torej seliti? Ker razširjene zmogljivosti dajejo podjetjem tisto, kar potrebujejo.

 

GOV-IS d.o.o. vam nudi Veeam rešitve tudi v svojem lastnem oblaku.

Ne ravno najslajša torta - seljenje podatkov in varnostnih kopij