X

BLOG GOV-IS

Izbrane zanimivosti, novice in novitete.

Blog

Kako se pametno in učinkovito lotiti selitve v oblak? (1. del)

Podjetja po večini še vedno jemljejo selitev v oblak kot še enega izmed mnogih IT projektov in se na to ne pripravijo ravno dobro. Kateri so največkrat spregledani koraki, ki lahko podjetju povzročajo težave?

Kako se pametno in učinkovito lotiti selitve v oblak? (1. del)

Doba oblačnih storitev se razvija s svetlobno hitrostjo in vse kaže, da so te napredne IT storitve sprejete z velikim odobravanjem. Rast in razvoj tehnologije oblaka povzročata entuziazem, ki podjetja, ki so še nedolgo nazaj bila skeptična glede novih tehnologij, pozitivno prepričujejo v prehod na storitve v oblaku, bodisi samo v hranjenje datotek, nekatera pa tudi v računalništvo v oblaku.

Microsoft je z Azure-om vsekakor postal eden izmed glavnih ponudnikov storitev v oblaku.

Če se sprašujete in ste v dilemi, vam s tem zapisom mogoče pomagamo pri odločitvi. Kako torej najbolj pametno in učinkovito preseliti IT v Azure …

Podjetja po večini še vedno jemljejo selitev v oblak kot še enega izmed mnogih IT projektov in se na to ne pripravijo ravno dobro. Kateri so največkrat spregledani koraki, ki lahko podjetju povzročajo težave?

1. Pomanjkanje usposabljanja oz. izobraževanja
2. Neupoštevanje dobrih praks arhitekture v oblaku
3. Neresno jemanje kontrole stroškov in nadzora v začetku

Kaj se lahko zgodi?

Mojca je direktorica IT oddelka pri podjetju RegV d.o.o., uspešnem, srednje velikem podjetju za logistiko. Specializirani so za premike težkih tovorov iz podjetij na ladje in naprej po svetu.
RegV so močno odvisni od svojega kompleksnega podatkovnega sistema, ki je razširjen na VM-je in delujejo na lokaciji.

 

vsphere

 

Ker podjetje raste, rastejo tudi potrebe po večjih količinah prostora za shranjevanje, večji moči računanja …
Mojca je izkušena direktorica, ve kako se spoprijeti s pripravo proračuna, zagotavljanjem strojne opreme, licenciranjem programske opreme in vsemi drugimi elementi, ki so potrebni za načrtovanje in vzdrževanje podatkovnega centra. CIO poda Mojci predlog: za prihodnje proračunsko leto ne bo proračuna za nadaljnje naložbe v lokalne podatkovne centre. Vse mora biti zgrajeno v Azure-u in vsa obstoječa sredstva morajo biti premaknjena v oblak, kakor hitro je to mogoče.
Mojca in njena ekipa se odloči, da premaknejo vse podatkovne baze v Azure, zgradijo nove VM-je in preprosto premaknejo delovne obremenitve na njih.

 

VMsazure

 

Po določenem obdobju za prilagajanje vmesniku portala Azure, so začeli graditi več in več VM-jev in prenašati obremenitve na preveč virtualnih računalnikov. Vse dobro in prav, dokler ni prišel zelo visok račun za nekaj tednov uporabe in pritožbe končnih uporabnikov zaradi težav z zmogljivostjo.

Takrat so se začeli spraševati:
Ali naj ne bi moralo biti poslovanje v Azure-u cenejše, hitrejše in učinkovitejše?
Kje so šle stvari narobe?

RegV d.o.o. so že na začetku naredili nekaj kritičnih (in preveč pogostih) napak:
Predvidevali so, da premik na oblak ni nič durgega kot razširitev obstoječega podatkovnega centra.
Zahteve o usposabljanju zaposlenih so padle na gluha ušesa (predrago in nepotrebno).
Nihče ni spremljal stroškov.
Neizdelan načrt za selitev v oblak in s tem premajhna izkušenost IT oddelka.

Kako se premišljeno lotiti selitve v oblak …

O tem pa v naslednjem prispevku o Azure-u ;)