X

BLOG GOV-IS

Izbrane zanimivosti, novice in novitete.

Blog

Iz standardnega na premium. Microsoft 365 Business Premium

Kaj ponuja največji Business paket in zakaj je prehod nanj zelo smotrn in stroškovno opravičljiv?

Iz standardnega na premium. Microsoft 365 Business Premium

Vsi uporabniki Microsoft 365 Business paketov vemo, da v grobem obstajajo trije osnovni paketi. Vsi paketi ponujajo jedrne Microsoft 365 Business rešitve, to so Teams, SharePoint, OneDrive, pošta in pa osnovne Office aplikacije, katere pa v Basic paketu lahko z omejenimi oz. osnovnimi funkcijami uporabljamo samo s pomočjo spletnega brskalnika. Business Standard paket nudi vse, kar nudi Basic, Office aplikacije pa si lahko namestimo na računalnik in jih uporabljamo kot polno funkcionalne namizne aplikacije.

Kaj pa Microsoft 365 Business Premium paket?

 

Microsoft 365 Business Premium je celovita rešitev za produktivnost in varnost za podjetja z  do 300 zaposlenimi. Vključuje vse, kar ponuja Business Standard, višji vrednosti paketa pa dodajo bonbončki, kot je napredna varnost in upravljanje naprav za zaščito pred kibernetskimi grožnjami, kot sta lažno predstavljanje in izsiljevalska programska oprema, ter zaščita občutljivih delovnih podatkov.

Rešitvam za napredno varnost Intune, Azure Information protection, Azure AD Premium PI in Azure Virtual Desktop se pridružuje še (zaenkrat) Microsoft Defender za Office 365, ki pa se bo v prvi polovici 2022 v prenovljeni različici pojavil kot Microsoft Defender for Business in bo prav tako v vključen v Business Premium paket.

 

Microsoft 365 Business Premium: Ena rešitev za varno vodenje podjetja od kjer koli

 

Komunikacija

Obstoječi uporabniki Business Basic in Business Standard paketov ste že najbrž popolnoma posvojili in osvojili orodje za komunikacijo Microsoft Teams. O Teamsih je bilo v zadnjih dveh letih tudi že ogromno povedanega, zato čisto na kratko nekaj o tej rešitvi.

Microsoft Teams pomeni eno mesto za dostop do vaših aplikacij za videokonference, klepet in soavtorske dokumente, eno mesto za dostop do skupnih datotek in zgodovine pogovorov in seveda odlične izkušnje integrirane aplikacije, ki jih lahko prilagodite delovnemu toku podjetja.

Na kratko, Teamsi omogočajo sodelovanje sodelavcev v skupini v realnem času, ne glede na njihovo lokacijo.

Teams

Dostop do podatkovmfa

Ker je Microsoft 365 Business Premium storitev v oblaku, lahko zaposleni varno dostopajo do delovnih podatkov kadar koli in kjer koli.

Če želite omogočiti dodatno varnost, lahko konfigurirate napredno večfaktorsko preverjanje pristnosti in pravilnike pogojnega dostopa Azure AD, s tem pa zagotovite, da imajo pravi ljudje pravi dostop do delovnih podatkov in nadzorujete, kdo in kdaj ima dostop do delovnih aplikacij. Tako lahko nastavite politiko pogojnega dostopa z MFA, ki zahteva, da je potrebna poleg samega gesla ali PIN-a še druga oblika preverjanja pristnosti, ko nekdo poskuša dostopati do delovnih podatkov iz lokacij zunaj podjetja. Na ta način v primeru ukradenega gesla preprečimo dostop do službene e-pošte, saj z vsaj še eno obliko preverjanja pristnosti potrdimo svojo identiteto. Dejansko lahko preprost vklop MFA prepreči 99 % napadov na identiteto oz. ukradenih gesel.

Zaščita pred izsiljevalsko programsko opremo

Kako Microsoft 365 Business Premium ščiti vaše podjetje pred izsiljevalsko programsko opremo?

Microsoft 365 Business Premium pomaga zaščititi pred zlonamerno programsko opremo in drugo zlonamerno vsebino, poslano po e-pošti. Vsa sporočila z neznanimi prilogami so usmerjena v posebno okolje "sandbox" in se v primeru, da je zaznana sumljiva dejavnost, priloga ne dostavi. Poleg tega funkcija varnih povezav pomaga zaščititi pred zlonamernimi povezavami v e-poštnih sporočilih, tako da preveri hiperpovezavo vsakič, ko jo kliknete, cilj pa se blokira, če se oceni, da je zlonamerna.

Microsoft 365 Business Premium uporablja Microsoft Defender za zaščito naprav, ta pa preprečuje nepooblaščen dostop do običajnih map, kot so namizje ali dokumenti. To pomeni, da nepooblaščenim aplikacijam, skriptam in izvedljivim datotekam ne bo dovoljen dostop, zato bo vsaka izsiljevalska programska oprema, ki poskuša šifrirati vaše datoteke na teh lokacijah, blokirana.

Microsoft 365 Business Premium pomaga tudi pri obnovitvi datotek v primeru uspešnega napada z izsiljevalsko programsko opremo. Datoteke, shranjene v OneDrive for Business (storitev za shranjevanje v oblaku, ki je vključena v vse Microsoft 365 Business pakete), se samodejno spremenijo v različice, kar vam omogoča, da z nekaj kliki obnovite različice elementov, ki so bili shranjeni pred šifriranjem z izsiljevalsko programsko opremo.

protection

Sofisticirana zaščita pred lažnim predstavljanjemprotection2

Kako M365BP ščiti pred tem?

Vse povezave, ki jih uporabnik prejme v emailih, se preverjajo v realnem času, da uporabnika opozorijo, če je cilj zlonamerno spletno mesto. Ko uporabnik klikne URL v e-poštnem sporočilu ali v datoteki Office, povezavo preveri Defender Safe Links in jo pred odpiranjem spletnega mesta prepozna kot blokirano, zlonamerno ali varno – uporabnik bo na primer prejel opozorilo, če povezava šteje za zlonamerno.

Funkcija varnih prilog v Microsoft 365 Business Premium skenira vsako prilogo, ki se nahaja v e-pošti. Ko je vzpostavljen pravilnik o varnih prilogah, se e-poštne priloge odprejo in preizkusijo v okolju navideznega peskovnika (sandboxa) in če se ugotovi, da je zlonamerna, se priloga ne bo odprla.

Ta zaščita velja tudi za priloge, ki so v skupni rabi prek SharePoint Online, OneDrive ali Teamsov.

Anti-phishing inteligenca, ki jo žene AI, pomaga pri zaščiti pred lažnim predstavljanjem. Za boj proti najnovejšim metodam lažnega predstavljanja, kjer napadalci lažno predstavljajo osebo (ali blagovno znamko) se uporablja strojno učenje, s pomočjo katerega se analizira pretekle vzorce e-pošte in odnosov, da bi našli anomalije, ki kažejo, da je prišlo do ponarejanja.

 

Poleg tega zaradi večfaktorskega preverjanja pristnosti, tudi če je geslo izgubljeno ali ukradeno, napadalci ne morejo dostopati do vaše e-pošte ali podatkov, saj je potrebna druga oblika preverjanja pristnosti (PIN ali Microsoft Authenticator).

Varnost občutljivih podatkov

Kako lahko Microsoft Business Premium zaščiti vaše zaupne podatke?

 

Zmogljivost Azure Information Protection omogoča, da nek  zaupen dokument, ko tje na primer letna napoved prodaje, razvrsti kot »zelo zaupno«, kar v bistvu zaklene dokument, ker so datoteke »zelo zaupno« samodejno šifrirane in dostopne samo zaposlenim v podjetju. Potem ko uporabnik deli datoteko s svojo ekipo, lahko drug uporabnik poskusi odpreti to datoteko, Microsoft 365 Business Premium pa preveri, ali je ta drug uporabnik dejansko uslužbenec podjetja in šele nato dešifrira datoteko. To preverjanje se izvede vsakič, ko se dostopa do datoteke. Ta zaščita ostane pri dokumentu, tudi če je shranjen zunaj podjetja. Recimo, da nek uslužbenec shrani ta dokument na USB in se zaposli v drugem podjetju, bi ta dokument bil zanj neuporaben, saj ga v primeru poskusa odpiranja datoteke ne bi mogel dešifrirati.

leak

Z Microsoft 365 Business Premium dobite napredne zmogljivosti, kot sta Data Loss Protection in pa Azure Information Protection, ki pomagata pri razvrščanju in zaščiti občutljivih podatkov, kot so podatki o strankah ali zaposlenih, zaupni poslovni podatki, številke socialnega zavarovanja, številke kreditnih kartic in drugo. Pri delu od koder koli, kjer zaposleni uporabljajo osebne naprave za dostop do podatkov podjetja, postane nadzor nad občutljivimi podatki še pomembnejši.

leak2

Prednosti uporabe M365 Business Premium

Katere so torej ključne prednosti pri Premium paketu, ki bi vas prepričale v uporabo le tega?

Omogoča vse, kar obljublja paket Standard, poleg tega pa pridobite še kup rešitev, ki jih žene umetna inteligenca in strojno učenje. Če bi samo za upravljanje, varnost in zagotavljanje identitete uporabljali ločene rešitve, bi to pomenilo kar nekaj stroškov. Ločena rešitev za MFA, Anti-phishing zaščita, single sign-on, Anti-virus, …  Jih je kar nekaj, mar ne? Lahko pa vse skupaj dobite v enem paketu, skupaj z vsemi Office aplikacijami.

 

Če se sprašujete, ali lahko zaupate Microsoftu na področju varnosti pa lahko rečemo takole. Microsoft je v industriji priznan leader na področju varnosti, vsaj tako pravijo pri Gartnerju, kjer lahko Microsoft najdemo v petih kvadrantih: Access Management, Cloud Access Security Brokers, Enterprise Information Archiving, Endpoint Protection Platforms in pa Unified Endpoint Management. To je kar dober dokaz Microsoftove moči in inovativnosti, ki ga podpirajo še benchmark testi.

gartner

Kaj torej pravite na ta super paket? Splača se!

Kontaktirajte nas, vse kontakte najdete na tem linku.