X

BLOG GOV-IS

Izbrane zanimivosti, novice in novitete.

Blog

Microsoft Azure: Prednosti oblaka 1. del - Stroški

Ne glede na to, ali se lotevate nove namestitve ali migracije obstoječe storitve, želite, da je vaša namestitev v oblaku boljša, kot če bi bila nameščena na lokaciji.

Microsoft Azure: Prednosti oblaka 1. del - Stroški

Ko razmišljate o prehodu v oblak, je vaš cilj izboljšati svoj položaj. Glede na svoje edinstvene zahteve lahko izkoristite različne prednosti računalništva v oblaku.

Ne glede na to, ali se lotevate nove namestitve ali migracije obstoječe storitve, želite, da je vaša namestitev v oblaku boljša, kot če bi bila nameščena na lokaciji. Da bi to dosegli, morate najprej razumeti širše prednosti tehnologije računalništva v oblaku in njihovo uporabo v vašem podjetju.

V tem primeru večina ljudi k razumevanju prednosti računalništva v oblaku pristopi na visoki ravni. Toda ko si ogledate širšo sliko, ni vedno lahko kontekstualizirati, kako lahko vaše podjetje izkoristi te prednosti na visoki ravni. Brez razumevanja nekaterih zapletov, ki se skrivajo pod površjem, ne boste v celoti cenili dejanske vrednosti, ki jo te rešitve lahko prinesejo vaši organizaciji.

V tem vodniku presegamo tipičen pristop, ki ga mnogi pogosto uporabljajo. Naš cilj je, da vam podamo jasno in celovitejšo sliko prednosti oblaka. Presegamo splošno sliko, zato se bomo ob osredotočanju na vsako prednost oblaka poglobili in vam pomagali razumeti osnovne značilnosti in funkcionalnosti, ki skupaj omogočajo njihovo uresničitev.

Zato se nam pridružite, ko vas bomo popeljali na raziskovanje, ki vam bo pomagalo bolje razumeti prednosti računalništva v oblaku v letu 2023.

 

Računalništvo v oblaku: Prihranki pri stroških

Prenos storitev v oblak vam omogoča, da zamenjate investicijske stroške za spremenljive stroške. Namesto množičnega vlaganja v strojno in programsko opremo strežnika, ki je morda ne boste potrebovali, plačate, ko porabite računalniške vire, in samo za količino, ki jo porabite.

S pravim pristopom je lahko računalništvo v oblaku stroškovno najučinkovitejši pristop k uvajanju, upravljanju in nadgrajevanju infrastrukture IT.

Že sama narava računalništva v oblaku je zasnovana za varčevanje. Prilagodljivi cenovni modeli, nadzor nad porabo računalniških virov in odprava povezanih stroškov upravljanja so le načini, s katerimi računalništvo v oblaku zagotavlja dejanske prihranke v primerjavi z lokalnimi namestitvami.

Podrobneje si oglejmo nekaj temeljnih mehanizmov, ki omogočajo, da oblak prinaša koristi za varčevanje s stroški.

 

Ekonomije obsega

Z računalništvom v oblaku lahko dosežete nižje variabilne stroške, kot jih lahko realno dosežete sami.

Vodilni ponudniki računalništva v oblaku lahko z uporabo, združeno pri več sto tisoč strankah, dosežejo velike ekonomije obsega, kar jim omogoča, da prenesejo prednosti nizkocenovnega cenovnega modela s plačilom po načelu "plačaj, kolikor greš".

S tem je omogočen cenovno ugoden dostop do najsodobnejših tehnologij, vključno z robotiko, strojnim učenjem in kvantnim računalništvom.  Teh tehnologij si zunaj modela storitev v oblaku nikoli ne bi mogli privoščiti, saj so skupni stroški strojne in programske opreme ter povezani stroški uvajanja in vzdrževanja tako naprednih tehnologij astronomski.

Oblak spreminja pravila igre tudi za manjša podjetja. Izenačuje pogoje in odpira vrata tehnologijam, ki so bile prej na voljo le velikim podjetjem.

 

Plačilo po načelu "plačaš, kolikor hočeš"

Cenovni modeli v oblaku vam omogočajo prilagodljivost pri nadzoru stroškov porabe tehnologije.

Storitve v oblaku lahko dodajate ali odstranjujete, ko jih potrebujete, in tako povečujete svoje vire v skladu s povpraševanjem, naj gre za sezonskost ali delovni čas zaposlenih, pri čemer se izognete stroškom uvajanja, upravljanja in nadgradnje, ki so povezani z lokalnimi namestitvami.

Pri namestitvah na lokaciji je treba kriti investicijske stroške, ki nastanejo zaradi lastništva strojne in programske opreme. Ne glede na to, ali tehnologijo uporabljate ali ne, boste morali poravnati tudi s tem povezane stroške upravljanja in vzdrževanja.

Modeli plačila v oblaku po potrebi vam zato omogočajo dejanske prihranke stroškov v primerjavi z lokalnimi namestitvami - da ne omenjamo možnosti preizkušanja tehnologije brez tveganja, brez povezanih stroškov tehnologije in namestitve.

 

Samodejno skaliranje

Strežniška strojna oprema in računalniški viri, ki jih zagotavlja, so platforma, na kateri je zgrajena vaša tehnološka infrastruktura. Običajno predstavlja večino vaše stroškovne osnove.

V oblaku vam funkcije samodejnega skaliranja omogočajo nadzor porabe računalniških virov in s tem povezanih stroškov. Vire lahko samodejno dodajate ali odvzemate, da se odzovete na spremembe povpraševanja, s čimer optimizirate izkoristek in stroškovno učinkovitost porabe računalniških virov, tako da plačujete le za tisto, kar potrebujete.

Namestitev računalniških virov na lokaciji je fiksni strošek. Kupite strežniško strojno opremo, za katero menite, da jo boste potrebovali, in nosite stroške upravljanja in vzdrževanja tega računalniškega vira, ne glede na to, ali ga uporabljate.

Tu je jasno, kako lahko z računalništvom v oblaku prihranite denar. Pri vseh večjih ponudnikih lahko raziščete prednosti varčevanja z oblakom:

Alibaba Auto Scaling

Azure Autoscale

AWS Auto Scaling

Google Compute Engine Autoscaling

Začasne instance virtualnih strojev

 

Jasen primer, kako lahko tehnologija v oblaku omogoči znatne prihranke stroškov, so začasni primerki virtualnih strojev (VM).

Te virtualne stroje je mogoče zagnati na neizkoriščenih zmogljivostih ponudnika storitev v oblaku. So nepredvidljivi, saj lahko ponudniki kadar koli prerazporedijo svoje vire. Zaradi njihove nedosledne razpoložljivosti so začasni primerki na voljo po zelo ugodnih cenah - običajno so za 80-90 % cenejši od standardnih cen, ki se uporabljajo po načelu "plačaj, kolikor hočeš".

Če redno izvajate delovne obremenitve z nizko prioriteto, ki jih je mogoče prekiniti, so začasni virtualni stroji idealna rešitev. Ne le da prinašajo znatne prihranke v primerjavi s standardnimi stroški VM v oblaku, temveč vam prihranijo tudi stroške in težave pri nakupu, namestitvi in vzdrževanju strežnika, namenjenega posebej za te vrste delovnih obremenitev.

 

Začasni primerki VM so na voljo pri vseh štirih vodilnih ponudnikih storitev v oblaku:

Alibaba Cloud ECS Preemptible Instances

Amazon EC2 Spot Instances - do 90 % ceneje

Azure Spot Virtual Machines - do 90 % ceneje

Google Cloud Preemptible Virtual Machines - do 80 % ceneje

 

Če potrebujete le omejene vire, vam možnosti brezplačne stopnje, ki so na voljo pri ponudnikih storitev v oblaku, omogočajo brezplačen dostop do te tehnologije.

Pri vodilnih ponudnikih storitev v oblaku te možnosti brezplačne stopnje vključujejo kratkoročne preizkuse, 12 mesecev brezplačno in vedno brezplačno. Vsaka od njih vam omogoča dostop do več kot 100 oblačnih izdelkov, ki zajemajo umetno inteligenco, računalništvo, podatkovne zbirke, razvoj, omrežje, shranjevanje in drugo.

Če so vaše zahteve dovolj majhne, lahko izvajate namestitev v oblaku, prek katere nikoli ne boste imeli stroškov. Kaj pravite na mehanizem za varčevanje s stroški?

Poleg tega vam možnosti brezplačne stopnje omogočajo preizkušanje tehnologij, ki bi sicer povzročile visoke stroške, če bi jih uporabljali na krajevnih lokacijah.

Raziščite prihranke stroškov, ki so na voljo z možnostmi brezplačnega nivoja pri vseh štirih vodilnih ponudnikih storitev v oblaku:

Alibaba Cloud Free Trial

Brezplačni račun Azure

Brezplačni nivo AWS

GCP Free Tier