X

BLOG GOV-IS

Izbrane zanimivosti, novice in novitete.

Blog

Microsoft Azure: Prednosti oblaka 2. del - Prednosti mobilnosti in varnosti

V drugem delu prednosti oblaka se lahko spoznate z osnovami mobilnosti in varnosti, ki jih prinaša Microsoft Azure in pa računalništvo v oblaku nasploh.

Microsoft Azure: Prednosti oblaka 2. del - Prednosti mobilnosti in varnosti

Mobilnost računalništva v oblaku omogoča, da lahko uporabniki rešitev delajo kadar koli in kjer koli ter na kateri koli napravi. Pogoje je le internetna povezava.

 

Delo od doma

Pandemija koronavirusov je v preteklih letih spodbudila velik kulturni premik k delu na daljavo. Podjetja po vsem svetu so takrat zapirala svoje pisarne, veliko zaposlenih se zdaj poslužuje hibridnega dela, nekateri pa celo poln delovni čas preživijo v domačih pisarnah.

 

Računalništvo v oblaku prinaša prednosti virtualnih delovnih postaj, te pa zaposlenim, ki delajo od doma, zagotavljajo hiter, varen in stabilen dostop do aplikacij in podatkov podjetja. Geografsko razpršeni delovni sili lahko zagotovite enak tehnološki dostop, kot bi ga zagotovili, če bi bili v pisarni in zaposleni so od doma enako produktivni, kot so bili v pisarni.

 

Zaposleni imajo koristi tudi zaradi vseh prilagodljivosti, saj lahko optimizirajo svojo izkušnjo pisarne na domu in ohranijo boljše ravnovesje med delom in zasebnim življenjem.

 

Računalništvo v oblaku: Varnostne prednosti

Varnost v oblaku je izredno pomembna za vse organizacije. Če imate pomisleke glede prenosov kritičnih sistemov in občutljivih podatkov v  oblak seveda niste edini. Ko datoteke, programi in drugi podatki niso več varno shranjeni na lokaciji, kako lahko veste, da so primerno zaščiteni?

 

Tehnologija v oblaku prinaša nešteto varnostnih izboljšav in s tem povezanih prednosti. Raziskava RapidScale je pokazala, da je 94 % podjetij po prehodu v oblak poročalo o izboljšanju varnosti. Kako?

 

Samodejne posodobitve programske opreme

S prehodom na IaaS in SaaS se sprostijo varnostne prednosti samodejnih posodobitev programske opreme. Za varnostne posodobitve in popravke ranljivosti svoje platforme je v večini primerov odgovoren ponudnik storitev v oblaku.

 

Kaj to pomeni? Vaši tehnični ekipi ne bo več treba skrbeti in porabljati virov za dosledno sledenje in nadgrajevanje programske opreme za preprečevanje ranljivosti. S prenosom storitev na platformo v oblaku se odpravijo tudi vse možnosti, da bi kdor koli spregledal posodobitve, kar se včasih lahko zgodi pri lokalno nameščeni programski opremi.

 

Najsodobnejša orodja

S prehodom v oblak boste imeli koristi od večjega dostopa do nabora najsodobnejših varnostnih orodij, ki bodo izboljšala varnostno držo podjetja.

 

Varnostna orodja so na voljo kot storitve v oblaku na vrhu obstoječe varnostne infrastrukture ponudnika storitev v oblaku.

V nadaljevanju najdete nekaj primerov varnostnih storitev v oblaku, ki jih lahko izkoristite.

 

Zaščita pred napadi DDoS

Storitev v oblaku avtomatizira odkrivanje in blaženje napadov DDoS. Omogoča vzdrževanje storitev v oblaku in zaščito pred nepredvidenimi stroški napadov DDoS, kot je recimo povečana poraba virov.

 

Požarni zidovi

Ponudniki storitev v oblaku zagotavljajo osnovno raven zaščite z najsodobnejšimi požarnimi zidovi, ki ograjujejo njihovo platformo. Poleg tega je na voljo več običajnih storitev požarnih zidov v oblaku:

 

  • konzola za upravljanje - osrednje orodje za konfiguriranje in upravljanje pravil požarnega zidu v vseh namestitvah v oblaku
  • požarni zidovi za spletne aplikacije - storitev za zaščito spletnih aplikacij pred pogostimi podvigi
  • požarni zidovi za navidezna zasebna omrežja - upravljana storitev za namestitev zaščite požarnega zidu v vaših omrežjih VPN v oblaku
  • Konzola za upravljanje dostopa do identitet

Večina ponudnikov ponuja osrednjo konzolo, prek katere lahko upravljate in varujete identitete ter nadzorujete, kdo ima dostop do česa in kaj lahko posamezna identiteta počne v vseh storitvah v oblaku.

 

Enotna prijava

Upravljajte in nadzorujte dostop do več računov in aplikacij v oblaku in lokalnih namestitvah z enotno prijavo, kar bo doprineslo k večji produktivnosti in enostavnosti uporabe za zaposlene.

 

Privzeto kriptiranje

Kriptiranje je ključna praksa pri zaščiti podatkov. S kriptiranjem je podatke praktično nemogoče dešifrirati brez prisotnosti ključa, kar zagotavlja tajnost in varnost vaših podatkov, tudi če bi ti bili prestreženi ali drugače pridobljeni.

 

Oblak prinaša privzeto prednost kriptiranja. Vodilni ponudniki kriptirajo podatke z 256-bitnim AES, kar zagotavlja eno najzanesljivejših kriptirnih kod, ki so na voljo.

 

Ponudniki storitev v oblaku običajno zagotavljajo kriptiranja podatkov v dveh oblikah:

  • Kriptiranje v mirovanju - zaščita vaših podatkov, ko so shranjeni v oblaku.
  • Kriptiranje pri prenosu - zaščita vaših podatkov med prenosom v oblak ali iz njega.

 

Skupna odgovornost

Pomembna prednost računalništva v oblaku je, da varnost postane deljena odgovornost, kar med drugim omogoča, da premagate dolgotrajne izzive informacijske varnosti.

 

V praksi se opaža, da imajo podjetja precej omejena sredstva za vlaganje v kibernetsko varnost. Ker je lahko pozornost precej razdeljena med ogromno število zahtev, se lahko razvije okolje, v katerem lahko napadalci začnejo izkoriščati ranljivosti na vseh ravneh.

 

Oblak omogoča, da lahko rešimo te neizpolnjene obveznosti, pri tem pa koristimo integriranoi odpornost in zaščito ponudnika na ravni infrastrukture. S prenosom vsakodnevnih varnostnih odgovornosti na ponudnika storitev v oblaku lahko uporabniki oblačnih rešutev svojo pozornost usmerijo drugam in tako izboljšajo varnostno pokritost.