X

BLOG GOV-IS

Izbrane zanimivosti, novice in novitete.

Blog

Microsoft Azure: Prednosti oblaka 3. del - Visoka prilagodljivost in hitrost

Kakšno vlogo igra hitrost in zakaj je fleksibilnost ena izmed glavnih prednosti računalništva v oblaku?

Microsoft Azure: Prednosti oblaka 3. del - Visoka prilagodljivost in hitrost

Ena glavnih prednosti računalništva v oblaku je prilagodljivost. Ker so osnovna infrastruktura in viri že na voljo, nam tehnologija v oblaku omogoča dodajanje ali odstranjevanje različnih virov s preprostim klikom na gumb.

 

Na ta način si ustvarjamo različne prednosti, ki pa niso na voljo z lokalnimi namestitvami, pri katerih moramo upoštevati pogosto zapleten, dolgotrajen in drag postopek uvajanja nove storitve.

 

Prilagodljivost tehnologije v oblaku pa po drugi strani odpira prednosti več ključnih funkcij in nadzora.

 

Širitev poslovanja

Če ste start-up podjetje ali organizacija, ki se širi, bo prilagodljivost oblaka omogočila, da z nekaj kliki vzpostavite novo virtualno pisarno kjer koli na svetu. Zabriše tudi meje omejitev (stroškovno, časovno), ki drugače veljajo pri lokalnih rešitvah. Seveda se lahko viri tudi zaprejo in na ta način tudi stroškovno omejijo.

 

Nadzor nad viri

Razmestitev storitev v oblaku nam omogoča prilagodljiv nadzor nad viri. S klikanjem lahko dodajamo ali odstranjujemo vire v oblaku in na ta način zadostimo vsem zahtevam, orodja za avtomatizacijo pa zagotavljajo dodatno raven za optimizacijo porabe virov. Takšen nadzor nad viri nam pomaga pri zagotavljanju stroškovne učinkovitosti, obenem pa ohranja optimalno zagotavljanje storitev za končne uporabnike.

 

Druga razsežnost nadzora nad viri je prilagodljivost cenovnih modelov. Ponudniki storitev v oblaku ponujajo modele določanja cen po načelu "plačaj, kolikor potrebuješ" in "rezerviraj instanco", kar omogoča prilagodljivost in nadzor nad načinom porabe in plačevanja virov v oblaku. Na tej strani se lahko odločimo, ali bomo s plačilom vnaprej izkoristili popuste in ugodnosti, dostopali do določenih možnosti za samodejno nadgradnjo na najnovejšo tehnologijo ali pa bomo ves čas ostali pri eni in isti tehnologiji.

 

Preizkušanje novih tehnologij

Preizkušanje nove tehnologije na lokaciji ni praktično, niti ni finančno upravičeno. Oblak pa nam omogoča prilagojeno aktivacijo novih tehnoloških storitev, katere lahko vzpostavimo v nekaj urah. Ker ponudniki storitev v oblaku ponujajo brezplačne preizkuse in cene po načelu "plačaj, kolikor hočeš", lahko nove tehnologije preizkušamo brez finančnih omejitev.

 

Delo kjer koli in kadar koli

Mobilnost tehnologije v oblaku, ki smo jo že predstavljali, omogoča zaposlenim prilagodljivost pri delu kadar koli in kjer koli. Omogoča jim varen dostop do poslovnih aplikacij in podatkov prek katere koli naprave pri pogoju, da je omogočena povezava z internetom.

 

Povečana hitrost

Pojem hitrost se v računalništvu v oblaku pojavlja v različnih oblikah, saj omogoča številne različne prednosti in priložnosti. Kakšno vlogo igra hitrost v računalništvu v oblaku.

 

Hitrost uvajanja

Vire v oblaku preprosto razporejamo z nekaj kliki. S storitvami, ki so na voljo na zahtevo, skrajšamo čas, ki ga ekipa potrebuje za dostop do takih virov, s tednov na minute, pa da ne omenjamo še odprave dodatnih delovnih obremenitev tehnoloških ekip…

 

Končna korist je absolutno povečanje agilnosti podjetja. Zmanjšamo čas in stroške, ki so običajno potrebni za izvajanje poskusov in razvoj novih aplikacij.

 

Hitrost obdelave

Skoraj neomejeni računalniški viri, ki so na voljo v oblaku, nam omogočajo, da lahko izkoristimo prednosti vrhunske hitrosti obdelave. Zahtevne delovne obremenitve, ki bi jih sicer z lokalno infrastrukturo obdelovali več ur, so dokončane v nekaj minutah. Spletna mesta se nalagajo hitreje, … Skratka možnosti uporabe so zelo raznolike.

 

Izjemna hitrost obdelave je dragocena tudi pri obdelavi podatkov. Z uporabo skoraj neomejenih računalniških virov v oblaku za storitve, kot so recimo big data in strojno učenje, lahko veliko hitreje kot pri tradicionalni analitiki razkrivamo globoke vpoglede v podatke.

 

Zakasnitev (latenca)

Azure, AWS, Google Cloud in Alibaba upravljajo globalna omrežja za lokalno zagotavljanje storitev aplikacij z minimalno zakasnitvijo.

 

Čeprav lahko s storitvami na lokaciji zagotavljamo najnižjo latenco, bo oblak vedno boljši, ko zaidemo na mednarodno raven. Obsežna omrežja globalnih ponudnikov storitev v oblaku nam omogočajo, da zaposlenim in strankam omogočimo dostop do aplikacij in podatkov z nizko latenco, kar prinaša izboljšano in dosledno uporabniško izkušnjo brez geografskih omejitev, ki drugače veljajo za lokalne rešitve.