X

BLOG GOV-IS

Izbrane zanimivosti, novice in novitete.

Blog

Šale, kape, rokavice... Ker je "hladen" december.

"Kdor je izjavil, da je definicija norosti ponavljati eno in isto dejanje znova in znova in pričakovati drugačne rezultate, še nikoli ni ponovno zaganjal računalnika." - William Petersen

Šale, kape, rokavice... Ker je "hladen" december.


Koliko programerjev je potrebnih, da zamenjajo žarnico?
0, ker je problem v hardware-u.

Ker se leto približuje koncu in je veseli december že v polnem zagonu, bomo danes namesto članka o najnovejših tehnologijah, rešitvah in dobrih praksah, objavili nekaj zanimivih dejstev, kakšno šalo in zanimivost iz sveta informacijskih tehnologij.

 

 • Ali ste vedeli, da logotip spletnega brskalnika Firefox ni lisica, ampak mačji oz. rdeči panda.
 • Pomenovanje "robot" ima precej temno ozadje. Beseda namreč izvira iz češčine, "robota" pa v prevodu pomeni prisilno delo oz. suženjstvo. Prvič so ta izraz uporabili v gledališki predstavi leta 1920.
 • Obstajajo računalniki, ki so narejeni samo za Amiše. Ne omogočajo povezave z internetom, predvajanja glasbe in video posnetkov. Uporabni so samo za delo z urejevalniki besedil, preglednic, računanje...
 • Spam pošta je bila poimenovana po konzervi mesa. V skeču Monty Python so Spam označili za oh in sploh najbolj grozno. Nekaj takšnega torej, kot je nezaželjena pošta v naših nabiralnikih.
 • 30. november je dan računalniške varnosti. Pod tem imenom so dan prvič obeležili leta 1988, da bi osveščali o problemih povezanih z varnostjo in računalniki. Ob vsakoletnem "praznovanju" tega dne lahko poskrbimo za spremembo svojih gesel, preverimo varnostne kopije...
 • "Dial-up" povezava je še vedno v uporabi. V letu 2017 je več kot 2.1 milijona ljudi še vedno uporabljajo AOL-ove storitve. Večina uporabnikov je iz oddaljenih predelov v Združenih državah, kjer širokopasovni internet ni dosegljiv, ali pa je zelo drag.
 • Programerji vsak mesec ustvarijo in izdajo 6000 računalniških virusov. Za primerjavo, leta 1990 je obstajalo samo nekje okoli 50 računalniških virusov. Danes naj bi več kot 90% vseh emailov vsebovalo škodljivo programsko opremo.
 • Povprečno gospodinjstvo premore internetno linijo s hitrostjo 25 MB/s. NASA premore linijo z 91 GB/s. Če kdo, pa naj oni, mar ne?
 • Prva internetna stran, ki je bila vzpostavljena leta 1991, še vedno deluje na naslovu info.cern.ch in vsebuje text, kako uporabljati internet.
 • Nove tehnologije se večinoma testirajo na Novi Zelandiji. Angleško govoreča država je tako oddaljena od vsega, da se novice o slabih produktih in padlih poizkusih širijo zelo počasi.
 • Prvi računalniški virus na svetu se je imenoval Creeper in je bil izdan leta 1971. Ni povzročal škode, bil je zgolj eksperiment, ki naj bi pokazal, kako hitro se lahko širi med računalniki. Na zaslonu se je prikazalo samo sporočilo: "I'm the creeper, catch me if you can!" Prvi virus, ki je bil "izpuščen v divjino" se je imenoval Brain in je bil tako kot Creeper popolnoma neškodljiv.

 

SEO ekspert vstopi v bar, bare, pub, gostilna, Irish pub, pivo, alkohol, pijača.

 

Zakaj programerji vedno menjajo Halloween z Božičem?

Ker velja 31 OCT = 25 DEC

 

Če ste se vsaj malo nasmejali, ali načudili, potem je namen tega prispevka dosežen. Malo več strokovnosti pa naslednjič.