X

BLOG GOV-IS

Izbrane zanimivosti, novice in novitete.

Blog

Trendi v 2020. Wireless, SD-WAN ...

S čim se bomo srečevali v letu 2020?

Trendi v 2020. Wireless, SD-WAN ...

Networking je v zadnjih nekaj letih doživel pravo evolucijo, iz klasičnih podatkovnih centrov, ki so se nahajali na lokacijah podjetij, se celotna stvar vedno bolj seli v oblak. In če smo uporabniki pred leti za dostop do omrežij potrebovali na računalnik priklopljen kabel, lahko danes do omrežij s pomočjo mobilnih naprav dostopamo tako rekoč iz čisto vsakega kotička na površju našega planeta. Ti premiki, v katerih se vodijo poslovni procesi in kako so dosegljivi, spreminjajo način povezovanja lokacij, pogled na varnost, ekonomičnost omrežij in kaj sprašujemo ljudi, ki za to skrbijo.

 

Na podlagi tega lahko v naslednjem letu pričakujemo kar nekaj novosti.

 

Brezžična povezava. Wi-Fi, 5G, ali oboje združeno?

Wi-Fi 6 bo vstopil v podjetja, pojavilo pa se bo tudi 5G omrežje, ki bo v večji meri prilagojeno za potrošnike.

 

Najnovejši pametni telefoni že omogočajo Wi-Fi 6, dostopne točke pa trenutno pošiljajo podjetjem in potrošnikom. Pametni telefoni, ki omogočajo 5G še sicer niso preveč razširjeni, vendar se bo to kar hitro spremenilo. Vse pa zaenkrat kaže na to, da bo v letu 2020 več ljudi uporabljalo Wi-Fi 6, kot pa 5G.

 

2020 se bo pričelo tudi izboljševanje načina uporabe Wi-Fi omrežij. Rast projekta OpenRoaming bo namreč olajšala povezovanje v Wi-Fi omrežja z mobilnimi telefoni, brez da bi uporabniki sploh morali misliti na to.

 

5G se bo v večji meri pojavil v 2020, nekateri pa ga uporabljajo že danes. Obljubljene ultra hitre povezljivosti, ki so nam jo obljubljali, pa ne bomo videli še nekaj časa. Zaradi tega bo še vedno večino brezžičnega prometa potekalo preko Wi-Fi omrežij.

 

V 2020 bodo sprejeti tudi novi frekvenčni pasovi, vključno z uvedbo spektra "milimetrskega vala" (24GHz do 100 GHz) za zelo hiter 5G in pa CBRS, ki bo deloval nekje pri 2,5 GHz. Vse to lahko privede do ustvarjanja novih zasebnih omrežij, predvsem za IoT aplikacije, ki bodo uporabljala tehnologijo LTE in 5G.

 

Sčasoma bo še bolj razširjena, hitra in varna brezžična povezava odprla nove poslovne priložnosti v vseh panogah, od zdravstva do prevoza.

 

Omrežje kot inteligenten senzor

Že nekaj časa se omrežja uporabljajo za dosti več, kot samo prenašanje podatkov. Ker lahko zaznavajo spremembe v okoljih, bo to v prihodnosti imelo velik vpliv na podjetja, ne samo za operaterje, ampak tudi za končne uporabnike.

 

S programsko opremo, ki omogoča profiliranje in razvrščanje naprav, končnih točk in aplikacij, bo omrežje lahko naprave samodejno postavilo v virtualna omrežja, postavilo točna pravila za zaščito teh naprav in eventuelno identificiralo varnostne probleme kar se da hitro. Sistemi bodo sami odpravljali težave, v kolikor pa to ne bo mogoče, bodo sami vložili zahteve za pomoč.

 

Oprema za brezžično povezovanje lahko zbira podatke o tem, kako se ljudje in stvari premikajo skozi prostor (IoT naprave v podjetjih...). Ti podatki lahko pomagajo upraviteljem zgradb optimizirati uporabo prostorov, olajšati navigacijo skozi zgradbe in celo povišati prodajo izdelkov. Te zmogljivosti so se začele uporabljati večinoma v prejšnjem letu, ko pa se bo povečalo tudi zavedanje, kaj lahko podjetja s temi rešitvami pridobijo, se bo sprožil tudi glavni del plazu.

 

SD-WAN se bo zasidral v podjetja.

Delovna mesta postajajo vedno bolj virtualna. Podjetja vedno bolj najemajo ljudi, ne glede na to, kje so locirani, ti razpršeni zaposleni pa se povezujejo v vse večje število storitev v oblaku. To širjenje povezljivosti oz. rast večplastnih omrežij, bo prisililo veliko podjetij, da ponovno oblikujejo svoja omrežja. Tu bo na svoj račun lahko prišla tehnologija SD-WAN, več kot 95% podjetij po svetu namreč pričakuje, da bodo SD-WAN pričeli uporabljati v naslednjih 24 mesecih.

 

Veliki ponudniki storitev v oblaku (Microsoft, Amazon, Google) se vedno bolj povezujejo s podjetji, ki proizvajajo mrežno opremo (npr. Cisco) in pospešeno gradijo partnerstva.

 

Pri lastnih rešitvah WAN se vsako podjetje razlikuje od drugega. Večja podjetja se zatekajo k varnostnim rešitvam na lokacijah, manjša podjetja pogosto želijo imeti svoje varnostne rešitve v oblaku. Vsekakor pa prevladujejo hibridne rešitve, ki združujejo elemente tradicionalnega lokalnega nadzora za skladnost in oblačne rešitve za prožnost in okretnost. Varnost in delovne obremenitve je potrebno nameščati tam, kjer najbolj ustrezajo potrebam podjetij.

 

To bo vodilo v rast poslovanja upravljalcev storitev (MSP), ki bodo v večini začeli ponujati SD-WAN kot storitev. Pričakuje se, da se bo rast teh storitev za več kot podvojila, MSP-ji pa se bodo začeli hiper specializirati na področjih industrije in velikosti omrežij.

 

2020...

Omrežja bodo zaradi novih sposobnosti postala še bolj pomemben del podjetij, ta pa jih bodo vedno bolj znala koristiti za lasten razvoj in napredek.

 

To je nekaj (globalnih) trendov, ki so se sicer že pojavljali v prejšnjih letih, ki pa bodo vedno bolj pridobivali na veljavi v letošnjem letu. O drugih novotarijah, spletni varnosti in odličnih rešitvah pa v naslednjih zapisih, ki jih boste lahko prejeli tudi na vaše email naslove. Kmalu.