X

BLOG GOV-IS

Izbrane zanimivosti, novice in novitete.

Blog

Pomembni koraki pri transformaciji v oblak (digitalna transformacija)

Prava transformacija oz. selitev v oblak zahteva dobro vodenje in jasno izraženo strategijo.

Pomembni koraki pri transformaciji v oblak (digitalna transformacija)

"Tisoč milj dolgo potovanje se začne z enim samim korakom." - Lao Tzu

 

Vedeti, kje začeti, ja pogosto najtežji del vsakega projekta. Strah, negotovost in dvom mučijo tudi najbolj izkušene vodje. Prehod organizacije iz omrežja na lokaciji v oblak ni nič drugačen. Usluge ne delajo tudi naslovnice na raznih portalih, ko z mastnimi napisi sporočajo, kaj vse lahko napačni koraki pri selitvi v oblak prinesejo.

 

In, da razčistimo, vodilni ponudniki storitev v oblaku, Microsoft, Google in Amazon, so opravili fantastično delo z zagotavljanjem osnovne infrastrukture. Kot pa so že na samem začetku omenili pri AWS, je varnost v oblaku deljena odgovornost.

 

Konec koncev je vsak uporabnik odgovoren za svoje podatke in aplikacije in ob izkušnji kakšne kršitve, je kazanje s prstom na ponudnika storitev in obtoževanje v stilu: "Vi ste krivi," bolj jalovo početje. Ogrožena je namreč znamka, stranke, dohodek in dobro ime podjetja.

 

Kako torej izkoristiti prednosti varne infrastrukture, ki jo ponujajo vodilni ponudniki javnih oblakov?

 

Začetek na začetku. Dobra strategija.

"Ljudje delajo bolj kot kadar koli prej, a zaradi pomanjkanja jasnosti in vizije, ne pridejo daleč. V bistvu z vso silo potiskajo vrv." - Dr. Stephen R. Covey

 

Najboljša podjetja jasno sporočajo vizijo željene smeri in cilja. Izvajanje varnega prehoda v oblak ni nič drugače. Če vaše podjetje ni imelo časa za premlevanje, debato, iskanja dogovorov in jedrnatega dokumentiranja strategije v oblaku, potem ne morete ravno pričakovati uspeha.

 

Vodilni v podjetjih si sicer lahko zastavijo neko začetno strategijo, vendar, če ostane samo pri tem, potem stvar ne bo dosegla željenih rezultatov. Razvijanje strategije ne zahteva večtedenskega projektnega dela, mora pa vključevati sodelovanje med IT in varnostnimi ekipami (v kolikor to ni ista služba). Končni rezultat bi moral biti jasno artikuliran dokument, ki določa, kako izgleda uspeh. In ta dokument bi moral postati organizacijska zvezda Severnica. Zaradi jasne vizije in strategije se lažje sprejemajo odločitve.

 

Ustvarite pisarno v oblaku.

Ko postane selitev v oblak "še en projekt," pogosto pripelje do tega, da se pričnejo viri nepravilno razporejati. Oblikovanje pisarne v oblaku (Cloud Based Office - CBO) pa praviloma začne izpostavljati to problematiko. Viri, dodeljeni CBO bi morali biti namenski, vse stare ali opuščene operativne odgovornosti pa odstranjene ali močno zmanjšane.

 

Stroški, povezani s seljenjem in uvajanjem pisarne v oblak so na začetku lahko visoki, vendar pa se, ko so sredstva pravilno porazdeljena in se držijo napisanih pravil strategije, znatno poveča tudi možnost za uspeh v oblaku. Pisarne v oblaku običajno upravlja IT skupaj z razvojem in varnostjo, dodeljen pa je tudi vodja projekta, ki naj bi razvoju pisarne v oblaku, v izogib vsem tveganjem, posvetil ves delovni čas.

 

"First things first."

Največja nadloga mnogih ambicioznih projektov je njihov absurdno velik obseg. Naj se to ne zgodi ob pobudi pri seljenju v oblak. Eden ključnih rezultatov pisarne v oblaku bi moral med drugim biti razvoj prednostnega seznama projektov, razvrstitev pa naj bi temeljila na kombinaciji tveganj, zapletenosti, časovnih okvirov in organizacijske zrelosti.

 

Na primer, ponovna usmeritev v poslovno kritične aplikacije, ki vsebujejo občutljive podatke, ne bi smela biti eden izmed prvih projektov. Tipični prvi projekti vključujejo premik e-pošte na SaaS (Software as a Service) platforme, kot je Office 365. Pravilno razvrščanje projektov po seznamu bo omogočilo čas za zorenje procesov, spretnosti in orodij.

 

Varnostne platforme v oblaku.

Vsi vodilni ponudniki storitev v oblaku ponujajo specifična orodja, s katerimi omogočajo podjetjem hitro prilagajanje na platformo. To pa je tudi način, s katerim se ponudniki storitev razlikujejo eden od drugega. Bolj kot podjetje sprejema katero koli platformo, bolj se oklepa ponudnika, kar pa velja predvsem za SaaS, pri IaaS in PaaS namreč obstaja več možnosti. Oklepanje pa niti ni nujno slabo, saj ko osvojimo in spoznamo platformo, ta postane zelo močno orodje, s katerim upravlja podjetje.

 

Prava transformacija oz. selitev v oblak zahteva dobro vodenje in jasno izraženo strategijo. Če lahko vnaprej pogledate sliko podjetja v prihodnosti, potem je lahko dosti odločitev preprostih. Če pride do nesoglasij, lahko razsodnik postane napisana strategija, ki je kažipot tudi takrat, ko je potrebno določiti prednostne naloge in vedeti, kam vlagati.

 

Selitev podjetja v oblak je veliko več kot samo tehnologija. Je priložnost za ponoven izum podjetja. Ne zamudite tega!

 

Če se še vedno sprašujete, kako se lotiti vsega skupaj, smo vam na voljo tukaj. Ujemite vlak transformacije v oblak.