X

BLOG GOV-IS

Izbrane zanimivosti, novice in novitete.

Blog

Zakaj postaja SD-WAN vedno bolj popularen?

S pravimi SD-WAN rešitvami lahko podjetja poenostavijo delovanje omrežij in drastično izboljšajo kibernetsko varnost.

Zakaj postaja SD-WAN vedno bolj popularen?

Podjetja se pospešeno obračajo na programsko določena širokopasovna omrežja (SD-WAN), saj s tem zmanjšujejo stroške, izboljšujejo uporabniške izkušnje in krepijo povezave z oblakom. SD-WAN je še posebej dragocen za podružnice podjetij, saj ne samo znatno zmanjšuje stroške pasovne širine, ampak tudi omogoča IT-ju in varnostnim skupinam, da pridobijo večjo vidljivost in nadzor. S tem pa prihaja do možnosti za konkretno izboljšanje zaščite omrežij in delovanja kibernetske varnosti.

 

SD-WAN ostaja eden izmed najbolj vročih segmentov na področju omrežij, tradicionalna omrežja WAN namreč ne ustrezajo več potrebam modernega digitalnega poslovanja, še posebej, če se nanašajo na podporo aplikacij SaaS in uporabo hibridnih oblakov ter okolij z več oblaki.

Kaj torej, s tradicionalnimi WAN rešitvami v zatonu, naredi SD-WAN tako pomemben pri zagotavljanju okolij v oblaku?

 

SD-WAN poveča uporabniško izkušnjo.

Zagotavljanje odlične uporabniške izkušnje je danes, v obodbju digitalne preobrazbe podjetij in modernizacije delovnih mest, ena izmed pomembnejših lastnosti. Podjetja se začenjajo zavedati, da ne gre samo za izkušnje strank, temveč tudi za izkušnje zaposlenih, kjerkoli že se nahajajo.

 

Za razliko od MPLS (Multiprotocol Label Switching) povezave, SD-WAN ne potrebuje ponovnih preusmeritev v podatkovne centre, zato lahko dovoljujejo podružnicam lažje povezovanje v internet. To pomeni boljšo zmogljivost, nižjo latenco in višjo povezljivost. Prav tako zmanjšuje čas in trud, potreben za vzpostavitev in upravljanje poslovalnic, tako da lahko uporabniki hitreje dostopajo do le-teh. In ker vse več podjetij vključuje v svoja omrežja analitiko velikih podatkov, strojno učenje in umetno inteligenco, SD-WAN olajša dostavo informacij v podružnice, saj so podatki bližje robu.

 

SD-WAN poenostavlja operacije.

Eden ključnih faktorjev za rast trga SD-WAN je ta, da so podjetja zainteresirana za lažje upravljanje večih vrst povezav preko njihovega WAN omrežja za izboljšanje učinkovitosti aplikacij in uporabniške izkušnje. SD-WAN omogoča podjetjem uporabo različnih vrst prenosa podatkov, vključujoč MPLS, VPN in LTE, z uporabo usmeritev, kar pomeni, da IT ekipe ne rabijo ponovno konfigurirati naprav.

 

SD-WAN uporablja avtomatizacijo, ki poenostavi povezljivost z oblakom, hkrati pa ponuja centralizirano upravljanje prek razširljivega vozlišča SD-WAN. Na ta način je lažje dodati nove uporabnike in oddaljene pisarne, s pravo rešitvijo pa lahko SD-WAN prilagajate rasti podjetja z uporabo različnih kombinacij modelov oblaka in lokalnih centrov, IT ekipe pa zaradi tega ne rabijo odstraniti in menjati stvari, ki so že tam.

 

SD-WAN zmanjšuje stroške podružnic.

Stari vzorci preusmeritev prometa od poslovalnic v podatkovne centre in nazaj ne samo slabšajo zmogljivosti, so tudi precej dragi. IT potrebuje opremo na lokaciji, kar zahteva velik izdatek in dodatne stroške za operacije in osebje. Poleg tega je potrebno plačevati MPLS povezave, kar tudi ni ravno poceni. SD-WAN pa precej zmanjša stroške pasovne širine in ne zahteva enakih obveznosti, tako pri strojni opremi, kot pri IT osebju.

 

SD-WAN omogoča okolja z večimi oblaki.

Živimo v svetu z veliko oblaki. Povprečno velika podjetja za široko paleto storitev uporabljajo 4 do 5 različnih oblakov. Z oblakom je podjetje lahko hitrejše, bolj prilagodljivo, stroškovno učinkovitejše in inovativnejše. SD-WAN omogoča veliko enostavnejše upravljanje okolij z več oblaki, ter podporo povezljivosti podružnic za uporabo oblakov po njihovi izbiri.

 

SD-WAN lahko precej poveča kibernetsko varnost

Varnost. Eden izmed pomembnejših razlogov, zakaj SD-WAN postaja tako popularen je ta, da omogoča večje izboljšave v kibernetski varnosti, hkrati pa zmanjšuje stroške, poenostavlja operacije...

Z uporabo pravih rešitev lahko IT ekipe pridobijo na celostni vidljivosti in nadzorom nad povezljivostjo.

 

V preteklosti je bila povezljivost tista, ki je gnala SD-WAN, v prihodnosti bo gonilna sila varnost.

 

Z rešitvami, kot so Zero Trust arhitekture in osnovna varnost (možnosti in aplikacije, ki so že privzete), se dodobra izkorišča centralno središče za upravljanje, ki združuje povezljivost in varnost za celovit vpogled. Tako lahko IT in varnostne ekipe ščitijo pred vsemi vrstami napadov v poslovalnicah z uporabo bogatih varnostnih podatkov, avtomatizacije, obveščanja o grožnjah in strojnega učenja.

 

Ko katera koli tehnologija raste s stopnjo 30% ali več, lahko pričakujemo, da bo pomembno prispevala k razvoju vsakega podjetja in k dolgoročnim strateškim ciljem. SD-WAN je takšna tehnologija. Lahko vas usmeri na pot k varnejši uporabi interneta. In najbrž si vsak želi ubrati to pot.