X

BLOG GOV-IS

Izbrane zanimivosti, novice in novitete.

Blog

Office 365 je postal Microsoft 365

Office že dolgo niso več samo Word, Excell in PowerPoint.

Office 365 je postal Microsoft 365

Ker Office 365 ponuja dosti več, kot samo tiste klasične aplikacije, s pomočjo katerih nas je večina urejala seminarske in diplomske naloge (Word, Excell, PowerPoint), so se pri Microsoftu odločili za spremembo imena. Microsoft 365.

 

Naravna evolucija

Microsoft 365 se je pojavil leta 2017 kot paket licenc za poslovne uporabnike - kombinacija Windows, Office in Enterprise Mobility and Security (EMS). Od takrat je preteklo že kar nekaj vode in časa. Danes ga sami imenujejo “svetovni oblak produktivnosti” in predstavlja vizijo prihodnosti Microsoftovih orodij za produktivnost oz. integriran nabor aplikacij in storitev, ki s pomočjo umetne inteligence in drugih vhunskih inovacij delajo za vas.

Tu so z novimi zmogljivostmi obogaten Microsoft Teams, ki pomaga pri gostovanju sestankov in dogodkov v spletu, zmožnosti shranjevanja in deljenja datotek v oblaku, ter varnostne in identitetne rešitve za zaščito vašega podjetja.

 

Nova poimenovanja

Od danes naprej (21. april 2020) se paketi storitev imenujejo drugače. Spremenilo se je zgolj ime, cene in storitve pa ostajajo enake.

  • Office 365 Business Essentials je postal Microsoft 365 Business Basic.
  • Office 365 Business Premium je postal Microsoft 365 Business Standard.
  • Office 365 Business je postal Microsoft 365 Apps.
  • Microsoft 365 Business je postal Microsoft 365 Business Premium.

 

Spremembe imen predstavljajo Microsoftove ambicije k spodbujanju inovacij v Microsoft 365, kar presega tisto, kar je bilo poznano kot Office 365. Office bo še vedno obstajal tak kot je, Microsoft pa bo z velikim navdušenjem dodal še nekaj novosti, ki jih lahko pričakujemo v naslednjih mesecih.

 

Ime Office 365 bo še vedno ostalo enako za vse pakete Enterprise, Firstline Workers, Education in Government.

 

Zakaj spremembe?

Zaradi želje, da bi Microsoftovi produkti odražali velik obseg prednosti, zmoglivosti in funkcij v naročninah. Microsoft 365 je integriran nabor aplikacij in storitev, ki s pomočjo umetne inteligence delajo za uporabnike.

Office paket je temelj Microsoftove izkušnje in uporabnosti, v zadnjih letih pa je ponudba produktivnosti v oblaku presegla zgolj samo “Office.” Čeprav so Word, Excell in PowerPoint zelo pomembna orodja, se jim počasi približujejo tudi Stream, Forms in Planner. Čarobnim Teams-om pa najbrž ne potrebujemo posebej zlagati slavospevov.

Vse to pa temelji na naboru skupnih storitev, ki varujejo vaše podatke. Torej, Office in še veliko več!

 

Microsoft Teams

Digitalni pisarniški delovni prostor. Tako za vas kot za vašo ekipo, vaš oddelek ali celotno organizacijo. Vsak vidik komunikacije, shranjevanja datotek, upravljanja in administracije pisarne je mogoč - in to dobro - preko Microsoft Teams.

 

Če delate v skupini, ne glede na to, ali gre za enega poslovnega partnerja ali kolektiv za celotno podjetje, so Teams prostor za organiziranje in gostovanje večine vaših pogovorov, datotek in sestankov. Svojim timom lahko dodate tudi ogromno drugih programov in ustvarite nekaj impresivne funkcionalnosti.

 

Če morate klepetati, se oglasiti v skupini, na enem mestu hraniti datoteke povezane s projektom, je Teams vaša aplikacija. Za splošno shranjevanje datotek je bolje, da uporabite OneDrive (osebno) ali SharePoint (v skupni rabi).

 

Microsoft Planner

Poveličana bela tabla in digitalni “post-it” listki. Planner je orodje za upravljanje nalog. Ustvarite načrt, dodajte sezname (“bucket”) in jih nato napolnite s karticami. Planner je idealen za dodeljevanje in organiziranje nalog med skupinami ljudi, upravljanje projektov in delovnih tokov ali preprosto za uporabo kot podroben seznam opravkov.

 

Priročne dodatne funkcije vključujejo dodajanje datotek, barvno kodiranje, kontrolne sezname, dodeljevanje opravil in nalaganje novih.

Prav tako je enostavno ustvariti plošče za načrtovalce v aplikaciji Teams, kar daje dodatno vrednost že priljubljeni aplikaciji.

 

Microsoft OneNote

Digitalna beležka. Aplikacija za zapisovanje.

Napišite sezname, vodite beležke o sestankih, načrtujte projekte, skupne raziskave. To je prostor za pisanje na prazno stran, ko morate zapisati stvari. Saj veste, pametni pišejo.

 

OneNote, zgrajen s posameznimi razdelki in stranmi, ponuja organiziran prostor za pisanje, ki je bolj podoben vašemu usnjenemu zvezku, ki ga jemljete povsod, kot pa zadnji strani kakšne skicirke.

Vključuje osnovno funkcionalnost oblikovanja, ki jo boste prepoznali iz Worda, kot tudi možnosti za poudarjanje, dodajanje slik, simbolov, nalepk in emojijev. S pomočjo orodij za barvanje lahko rišete celo s prosto roko - ko se počutite resnično kreativni.

 

Microsoft SharePoint

Osrednja platforma za shranjevanje in skupno rabo.

Razvit je bil zato, da omogoča delitev dela in pomoč pri sodelovanju z drugimi uporabniki. Prav tako gosti datoteke v sistemu za shranjevanje in upravljanje datotek.

SharePoint deluje podobno kot običajni intranet ali omrežni pogon. Vse, kar želite shraniti in omogočiti dostop drugim, bi morali shraniti v SharePoint. Dostop do datotek in dovoljenja so popolnoma nastavljivi, varnost pa zaradi tega ne trpi.

Ko govorimo o prilagoditvi, SharePoint vključuje orodja za ustvarjanje vizualno impresivnih strani - skoraj mini spletnih mest - z uporabo besedila in slik, s katerimi lahko usmerjate uporabnike v vsebino, ki jo iščejo.

In če niste prepričani o razliki med SharePoint in OneDrive, SharePoint se uporablja za skupno rabo datotek, OneDrive pa za osebne datoteke.

 

Microsoft Flow

Avtomatizacija procesov in gradnja delovnih tokov.

Kaj to dejansko pomeni? Kolikokrat so vam poslali e-poštno prilogo, pa ste jo takoj izgubili? S funkcijo Flow lahko nastavite sprožilec za pošiljanje vseh e-poštnih prilog v določeno mapo v vašem računu OneDrive.

Če naredite »X«, Flow pomeni »Y«. To je tisto, za kar je bil Flow narejen in lahko prihrani veliko časa in energije. Bolj ko boste raziskovali funkcionalnosti Flow-a, bolj boste presenečeni, kaj vse lahko naredi.

Ključ pri Flow-u, kot pri večini aplikacij Microsoft 365 je v tem, kako dobro je integriran v paket. Preizkusite ga, prilagodite in spraševali se boste, kako ste živeli brez njega.

 

Microsoft Forms

Ankete, kvizi in vprašalniki.

Je intuitiven in preprost za uporabo. Čeprav to ni vrsta aplikacije, ki bi jo večina uporabljala vsak dan, je po potrebi uporabno orodje.

Resnična vrednost Forms pa je v njegovi funkciji poročanja in analitike. Forms spremljajo odgovore udeležencev v realnem času, tako da lahko spremljate in beležite rezultate kadarkoli med anketo.

Forms so zelo prilagodljivi. Izberite svojo najljubšo temo in izberite možnosti za nastavitev obveznih odgovorov, vprašanj z več izbirami ali odgovorov v prostem besedilu. Obstaja celo možnost izbire datumov in ocen lestvice. Vstavite slike, da oživite svoja vprašanja.

Ko je obrazec popoln, izberite, s kom ga želite deliti, ali povezavo nastavite brezplačno!

 

Zdaj veste...

... zakaj se je Office 365 preimenoval v Microsoft 365. Ker omogoča dosti več, kot samo gole pisarniške aplikacije. Pridevka “Moderna” in “mobilna” tako resnično prispevata k dodani vrednosti in teži te digitalne pisarne.

 

Če še vedno prepričani, zakaj je Microsoft 365 toliko boljši od konkurenčnih rešitev in storitev, vam ne bom predaval o tem, kako boljše so same aplikacije (ker jih itak vsi uporabljamo). Bi pa rad šepnil tole: “Eno geslo. Za vse. Enkrat.”

 

Za več informacij o paketih Microsoft 365 nas čimprej kontaktirajte ali pa nam pišite.