X

BLOG GOV-IS

Izbrane zanimivosti, novice in novitete.

Blog

Trendi dela na daljavo, na katere moramo biti pozorni

5 trendov za delo v prihodnosti

Trendi dela na daljavo, na katere moramo biti pozorni

Po kar nekaj tednih dela na daljavo smo se lahko naučili dosti stvari. Kako tudi ne, saj smo zaradi različnih odlokov bili potisnjeni v to.

Pandemija COVID-19 je spremenila naš svet, osebne in gospodarske žrtve pa so neizmerne.

 

Številne spremembe, ki so se in se še dogajajo, bodo verjetno ostale stalnica. Podjetja se bodo preoblikovala, določeno število zaposlenih pa bo najverjetneje ohranilo način dela na daljavo.

 

Izoblikovalo se je 5 trendov, ki predstavljajo okvirno napoved za delo v prihodnosti. Zdaj je čas, da pričnemo z načrtovanjem novih običajev – kako najemamo, upravljamo, komuniciramo, sodelujemo, ščitimo in zaščitimo podjetja in zaposlene.

 

Zaposlenim bo vedno bolj udobno delati od doma

Ta nov običaj bo prinesel dramatično povišanje hibridnih okolij za delo v pisarnah in domovih, zlasti za zaposlene, ki delajo v izobraževanju. Zahteva, da se oddaljeni delavci prilagodijo uporabi pravih orodij za sedlovanje, da učinkovito povečajo produktivnost in poiščejo nove načine za upravljanje poklicnega in družinskega življenja.

 

Organizacije bodo morale pridobiti podatke za razumevanje delovanja njihove delovne sile. Povečalo se bo število časa za komuniciranje preko e-pošte, pa tudi videokonferenc. To pomeni, da ta dva kanala že uspešno nadomeščata pisarno.

 

Seveda se bodo posledično povečala tudi tveganja za kibernetsko varnost, s katerim se bodo morala spoprijeti vsa podjetja. Znatno se je povečalo število groženj s škodljivo programsko opremo, lažno predstavljanje...

 

Zaposleni zdaj pogosteje uporabljajo isto napravo za delo in za osebno rabo. Zaradi tega se poveča napadalna površina. Te iste naprave uporablja (sicer ne ravno pogosto) tudi več članov družine in zaradi tega je potrebno vpostaviti močno zaščito naprav.

 

Tradicionalno načrtovanje neprekinjenega poslovanja ne bo več delovalo

Potrebno bo posodobiti načrte neprekinjenega poslovanja. Trenutno so nekatera podjetja zadovoljna s tem, da se delovne obremenitve in varnostne kopije vzpostavijo 24 do 72 ur po večji nesreči.

Vendar pa bi, če bi takšna prekinitev poslovanja postala stalnica tudi po pandemiji, bi zaposleni, ki delajo na daljavo in podpirajo verige v tranziciji, hitro omagali. Podjetja bodo potrebovala načrt neprekinjenega poslovanja, ki v najrazličnejših scenarijih omogoča minimalne prekinitve in delovanje brez motenj.

To pomeni, da bi si bilo potrebno vzeti čas za premislek o zmogljivostih, ki bodo podjetjem pomagale hitro vzpostaviti in delovati brez izgube podatkov, kar bi lahko bilo več aktivnih podatkovnih centrov v oblaku in v več regijah. Na ta način bi se lahko ob izpadu delovanja enega podatkovnega centra vse delovne obremenitve takoj prenesle na drugega.

Naslednja stvar za razmislek je tudi omogočanje dela zaposlenim od kjer koli. Večja geografska raznolikost, oddaljene storitve in podpora strankam ter oddaljena podpora za IT praviloma niso izjeme.

 

Novi modeli varnostnih operacij

Z več zaposlenimi, ki delajo na daljavo in neprestano rastjo IoT, bodo hekerji imeli veliko več vstopnih mest za napade na podjetja. Večja bodo tudi tveganja kršitev zaradi malomarnosti ali nevednosti zaposlenih.

Veliko večja napadalna površina je resen izziv. Ko zaposleni, zadolženi za varnost, delajo na daljavo, potrebujete načrt.

Tradicionalni NOC in SOC so neuporabni. Naslednje generacije NOC in SOC bodo zahtevale centraliziran pogled na incidente, višjo stopnjo avtomatizacije z nižjimi lažno pozitivnimi stopnjami, varnostno usmerjeno upravljanje primerov in končno sodelovanje v analitiki v realnem času.

Nov oddaljeni model SOC bi moral temeljiti na vrhunskih orodjih. Avtomatiziran, napajan iz algoritmov strojnega učenja za množično inteligenco, z omogočenim usklajenim in zelo učinkovitim odzivom na vedenjske anomalije v infrastrukturi, aplikacijah in podatkih.

 

Pospešeno uvajanje v oblak

Mogoče si je težko predstavljati, da uporaba oblakov lahko raste hitreje kot v zadnjih letih, vendar je ta pandemija pospešila potrebo po tem, da bi še več dela postavili v oblak, s tem pa tudi povečali odvisnost od storitev v oblaku za kibernetsko varnost.

Realno lahko aplikacije, delovne obremenitve in varnostne zaščite v oblaku dosti lažje spreminjamo, širimo in upravljamo, kot tradicionalne lokalne reštive.

IT in varnostne ekipe lahko na daljavo upravljajo oblak in distribuirajo orodja, posodobitve, popravke in druge ključne tehnološke inovacije po celotni organizaciji, ki so pripravljene in ko se jih potrebuje.

Vsaka organizacija, ki še ni sprejela platforme za kibernetsko varnost v oblaku pa bi morala to storiti čimprej.

 

Produktivnost delovne sile bo drugačna

Ne gre samo za to, da bi zaposleni lahko delali od doma, gre za to, da je potrebno zagotoviti produktivnost in varnost. Asinhrono učenje bo postalo prodorno in če se izvede pravilno, bo zmanjšalo število neproduktivnih sestankov. Zaradi tega bi morali sprejeti in razviti spletno usposabljanje za zaposlene.

Za IT varnostne skupine to pomeni večjo osredotočenost na izkoriščanje signalov iz podatkov. Torej, naučiti se, kaj deluje in kaj ne, hitro iteriranje na orodja in tehnologije, ki jih stranke in zaposleni uporabljajo.

Vse skupaj pa pomeni tudi stalno obveščanje o ustreznih varnostnih ukrepih in najboljših praksah higiene kibernetske varnosti. Ne moremo pričakovati, da se bodo zaposleni vključili v varne praske, če ne bodo vedeli, kaj so. Zagotoviti je potrebno njihovo obveščenost ter zagotoviti usposabljanje in uveljavljanje varnostnih politik.

 

Prišlo bo novo normalno. Se je že začelo.

 

Za svetovanje o varnostnih rešitvah in storitvah nam pišite na info@gov-is.si, ali nas pokličite na 03 777 33 33.