X

BLOG GOV-IS

Izbrane zanimivosti, novice in novitete.

Blog

Zakaj avtomatizacija? Zakaj zdaj?

Kar se tiče kibernetske varnosti, to ni več vprašanje...

Zakaj avtomatizacija? Zakaj zdaj?

Avtomatizacija je vedno igrala vlogo pri kibernetski varnosti. Če razmišljate o osnovni protivirusni programski opremi, ta ponavadi deluje v ozadju in samodejno skenira naprave za odstopanja, ki lahko kažejo na prisotnost zlonamerne programske opreme ali poskus vdorov.

Vendar smo že davno za časi, ko je osnovna antivirusna programska oprema še lahko skrbela za vso širino zaščite, ki je bila potrebna za soočanje z izzivi zagotavljanja kibernetske varnosti.

 

Zagotoviti moramo uporabo avtomatizacije, strojnega učenja in umetne inteligence za poenostavitev in pospeševanje sposobnosti odzivanja na napade. Centri za varnostne operacicije (SOC) so nenehno oblegani in se ne morejo več zanašati na ročne operacije za napade z napadalci, ki uporabljajo avtomatizacijo za širjenje napada z veliko hitrostjo. Če SOC ne bodo avtomatizirani za zmanjševanje kompleksnosti napadov, potem tudi ne bodo več zmogli držati obrambne linije.

 

Ta kritični premik k sprejemanju avtomatizacije je funkcija rasti vsega digitalnega sveta, ki spreminja načine napada in načine, kako je napade potrebno zaznati, napovedati in se odzvati na njih. Nasprotniki lahko vedno dostopajo do istih poceni računskih virov, ki so nam na voljo v oblaku. Ali pa lahko gredo na “DarkWeb” in kupijo orodja, ki so hkrati poceni in zelo učinkovita.

Ker imajo ti nasprotniki enostaven dostop do računskih virov, lahko eksponentno rastejo in z avtomatizacijo sprožijo množične napade. Poleg tega lahko tehnologije, kot sta strojno učenje in umetna inteligenca, uporabijo bolj gibčno in inovativno. Napadalci pa niso motivirani samo zaradi denarja, temveč tudi zaradi splošnega pustošenja, kadar koli je to mogoče.

 

Ta paradigma se ne bo spremenila, zato morajo organizacije spremeniti svoj pristop do kibernetske varnosti in avtomatizacije. Pri Palo Alto Networks pogosto omenjajo uporabo strojev za boj s stroji. Za ta pristop je razlog čisto preprost – resnično je to edini način za spopadanje z današnjimi grožnjami.

Medtem ko lahko napadalci svoje vire razširijo preprosto, eksponentno in poceni, z dodajanjem več računske moči, se podjetja in organizacije ne morejo odzivati z zaposlovanjem več in več ljudi. Ta enačba ne bo delovala. Zato je edini način za odzivanje na napade pomoč avtomatizacije v SOC. Naj se stroji borijo s stroji.

 

Katera vprašanja bi morali vodje organizacij in podjetij postaviti zaposlenim, ki so zadolženi za kibernetsko varnost?

 

Ali podjetje na vsakem koraku kibernetske varnosti vključuje avtomatizacijo?

Začne se pri razvoju novih aplikacij in storitefv. Če kibernetska varnost ne bo vključena zgodaj prek pristopov, kot je DevSecOps, bo kasneje v postopku težje in dražje dodati zmogljivosti za avtomatizacijo.

 

Ali podjetje uporablja avtomatizacijo za korelacijo podatkov in ali ima tehnološko podlago za zagotavljanje popolnih in trenutnih podatkov iz vseh možnih virov, vključno s končnimi točkami, omrežji in večimi oblaki (javnim, zasebnim in hibridnim), kot tudi mobilnimi napravami, tudi tistimi, vključenimi v IoT?

 

Ali lahko SOC dostopa do centraliziranega, celostnega pogleda na vse dejavnosti in s pomočjo avtomatizacije razkrije vzroke napadov z dejanskimi forenzičnimi podrobnostmi, da pospeši in racionalizira triažo dogodkov, preiskavo incidentov in odziv?

 

Ali orodja za kibernetsko varnost spodbujajo strojno učenje in umetno inteligenco, da varnostnim analitikom omogočijo zmanjšanje zahtevnosti s prehodom iz manualnih preiskav na proaktivno zaščito? Ali ta orodja omogočajo, da se SOC z globljimi vpogledi hitreje odziva na napade in v koraku z obsegom in sofisticiranostjo naprednih groženj omogoča podjetju zmanjševati tveganja.

 

Potrebno je razmisliti, ali sta kibernetska varnost in avtomatizacija vključeni v razvojne procese. Zakaj avtomatizacija? Zakaj zdaj? Kar se tiče kibernetske varnosti, to ni več vprašanje. Je nuja.

 

Mi vam ponujamo rešitve za kibernetsko varnost, ki s pomočjo umetne inteligence, strojnega učenja in analitike učinkovito ščitijo pred naprednimi grožnjami, spadajo pa v sam svetovni vrh. Preverite, kako lahko učinkovito in še bolj zaščitite svoje podjetje ali organizacijo pred zlonamerno in izsiljevalsko programsko opremo.

 

Kontaktirajte nas, saj veste, bolje preventiva kot kurativa, oziroma... Bolje zaščititi podatke, kot ostati brez njih.