X

BLOG GOV-IS

Izbrane zanimivosti, novice in novitete.

Blog

Nekaj tednov s Surface Pro 7

"Strup se skriva v malih flaškah" - v praksi

Nekaj tednov s Surface Pro 7

No, pa sem ga dobil v roke. Microsoft Surface Pro 7. Napravo, o kateri je bilo izrečeno toliko vsega, nisem pa pred tem imel priložnosti dejansko zatipati tega kosa tehnologije.

Na firmo smo ga dobili kot testno napravo, uporabljali smo ga pa po obrokih. Najprej Boštjan, nato Miha, na koncu pa še jaz. In mislim, da sem ga sam uporabljal najdlje.

Po Boštjanovem začetnem navdušenju sem bil še vedno zelo skeptičen. Miha si sicer lasti Surface-a že nekaj časa in je že navajen delovanja naprave, ostali pa smo bolj tisti, staromodni mački, ki vseeno tu in tam malo krivo pogledamo na nove stvari.

Surface1

Microsoft Surface Pro 7. Kaj je to? Sam bi rekel, da gre za nekakšen hibrid med tabličnim in prenosnim računalnikom. Je tablica, deluje samostojno brez tipkovnice in miške. Tipkovnico se da sicer čisto elegantno priklopiti z magnetki – v bistvu kar sama skoči v tablico. Namesto miške se uporablja Surface Pen, trackpad na tipkovnici, ali pa poklikamo po zelo odzivnem ekranu kar s prsti. To je tablica.

Prenosnik. Kaj misliš? Težko mi gre v glavo, da bi ta Surface Pro 7 bil zgolj tablični računalnik, saj so tehnične specifikacije precej nad nekimi klasičnimi zahtevami povprečnega uporabnika tablice. Intel i7, 10th Generation, ki požene takt do 3,9GHz, 16GB RAM in pa 512GB prostora za shranjevanje na SSD-ju te ne pusti preveč ravnodušnega. In pa touchscreen, ta je šele nekaj čudovitega. PixelSense z 10 točkovnim multi-touchom in 2736 x 1824 resolucijo. Kar dobro, ne?

Surface2

Glede na vso to zmogljivo drobovje, stvar deluje popolnoma gladko, smooth. Ko delaš z njim, imaš čisto tak občutek, kot da bi ležal doma na kavču ob prijetno toplem kaminu, v katerem plameni počasi oblizujejo polena, zunaj pa v poznem mraku poplesujejo snežinke. Jap, tako smooth je vse skupaj. In čeprav ta opisan občutek ne kliče ravno po ekstra produktivnosti, je ta Surface prav narejen za to. Človek si prav želi delati in ustvarjati z njim. Zakaj? Ker je smooth. Ker tudi v stresnih situacijah pomirja in daje občutek udobja. Ker dela. In še meni najbolj ljuba stvar, ker ga je tako zelo noro in fajn uporabljati s Surface Pen-om. Se mi zdi, da je to tista ta prava dodana vrednost. Pustimo tipkovnico s tipkami iz na otip zelo prijetne in mehke plastike, podlogo iz alkantare in Apple-u konkurenčnim track padom. Surface Pen je stvar, zaradi katere si želiš odpreti PowerPoint, Word, ali kakšno Adobe aplikacijo (tudi te delujejo brez najmanjšega problema) in ustvarjati. Samo nekaj čečkati, pisati, karkoli. Deluje kot svinčnik, radirka, kuli, nalivnik... S konico pišeš, rišeš, čečkaš, ko želimo pobrisati pa ta pen enostavno obrnemo in z “radirko” pobrišemo, kar že želimo pobrisati.

Kar se tiče samega pisanja, Windows načeloma prepozna našo pisavo in jo pretvori v digitalno verzijo – font, ki si ga izberemo. Seveda pod pogojem, da ne pišemo kot farmacevti v lekarni na škatle antibiotikov. Saj veš, ko na koncu lažje razbereš na pol zbledele hieroglife, kot pa navodilo, koliko tablet moramo vzeti in v kolikem času. Pa četudi bi pisali popolnoma nečitljivo, se software sproti uči in z malo truda si lahko popolnoma personaliziramo naš stil.

Surface3

Kako jim, Microsoftu, je uspelo ustvariti tako dober hibrid? Verjetno niso varčevali pri razvoju tehnologij, niti slučajno ne pri materialih, touchscreen se odziva bolj tekoče, kot je tekoča Soča pri izviru pod Vrščičem. Windows 10 Pro, ki je v Business liniji vnaprej nameščen, pa suvereno deluje kot mora. To sem pravkar brez najmanjšega pomisleka napisal na papir, jaz, skeptik in trmast zagovornik MacOS-a.

Če bi ga lahko obdržal, kako bi ga uporabljal? Glede na to, da je sam ekran velik 12,3”, bi za resno delo potreboval še en monitor. Tega bi priklopil na Surface preko USB-C vmesnika, oziroma bi si za pisarno priskrbel kar Surface Dock, na katerem bi bilo še dovolj priključkov za vso ostalo opremo in periferijo. Ko bi ga potreboval zunaj pisarne, bi ga enostavno odklopil z docka, preko katerega se lahko tudi polni, ga zložil (pokril s tipkovnico), stisnil pod pazduh in si zažvižgal tisto Kekčevo – Jaz pa pojdem. Na sestanku bi ga preprosto odprl, se vanj vpisal s pogledom v ekran (Windows Hello) in že bi bil pripravljen za delo, predstavitev, zapiske. In če sem že omenil predstavitev, Microsoft WhiteBoard. Še ena super aplikacija. Priklopiš na projektor in že imaš, riši, piši, interaktivno tablo pred sabo. Mogoče bomo pa enkrat v prihodnosti lahko priča uporabi te aplikacije po vseh izobraževalnih ustanovah. Stvar bi bila sila preprosta, vsa predavanja in pisarije bi se ti instantno preselile v osebni oblak. Izgovori, da smo kakšno gradivo ali zapiske pozabili doma, pa ne bi bili več aktualni.

Sicer bi za rabo v učilnicah bolj potrebovali Surface Hub 2S, ampak ok, princip je enak.

No, takole bi ga uporabljal jaz. V pisarni kot računalnik za delo, doma kot tablico za prebiranje raznoraznih portalov, ustvarjanje, delo ... Veš kaj? Meni je všeč!

Aja, a sem omenil, da baterija zdrži kar nekaj ur intenzivne uporabe?

 

Osebno še sicer vedno navijam za Surface Book 3, res pravo mašino med Surface-i. Upam, da ga enkrat dobim v roke in preizkusim.

O ostalih Surface-ih pa si lahko več ogledaš --> TUKAJ <--