X

BLOG GOV-IS

Izbrane zanimivosti, novice in novitete.

Blog

Microsoft 365 Business. Kateri paket izbrati?

Katere so tiste bistvene razlike v paketih Microsoft 365 Business?

Microsoft 365 Business. Kateri paket izbrati?

Aprila letos je Microsoft spremenil imena paketov Office 365 Business v Microsoft 365 Business. Pred spremembo imena je sicer obstajal Microsoft 365 Business, zdaj pa lahko izbiramo med Business Basic, Business Standard, Business Premium in Apps for Business.

Spremenjena so samo imena, cena in značilnosti paketov so ostale enake. Še vedno pa dosti podjetij in bodočih uporabnikov Microsoft 365 Business ni najbolj prepričanih v to, kateri paket bi bil za njih najbolj primeren. V tem članku si bomo ogledali razlike med temi paketi. Začeli bomo s primerjalno tabelo, da boste lahko hitro primerjali najpomembnejše podrobnosti med različnimi paketi.

 

Primerjava

V spodnji tabeli boste našli vse podrobnosti primerjanih načrtov. Upoštevajte, da so vsi poslovni načrti omejeni na 300 uporabnikov. Za več kot 300 uporabnikov so na voljo Enterprise paketi.

M365-primerjava

Microsoft 365 Business Basic

Microsoft 365 Business Basic paket, prej znan kot Office 365 Business Essentials, je popoln paket, če ne delamo kaj dosti v Wordu, Excelu ali Outlooku. V načrtu Business Basic ne dobimo namiznih aplikacij, zato na naše namizje ne morete namestiti Word, Excel, Outlook itd. Te aplikacije pa lahko uporabljamo preko spleta v našem brskalniku.

 

Spletne različice teh aplikacij, prilagojene za zagon v brskalnikih sicer delujejo popolnoma brez problemov, so pa prilagojene za bolj “lite” uporabo. V Outlookovi spletni aplikaciji lahko najdemo vse, kar najdemop v namizni različici te aplikacije. Word in Excel na spletu prav tako delujeta čisto super, če ju bomo uporabljali za kreiranje kakšnega pisma ali za hitro urejanje kakšne preglednice.

 

Kar naredi načrt Business Basic tako zelo super je to, da dobimo Exchange Online s poštnimi nabiralniki, v katerih je 50GB prostora ter OneDrive in SharePoint. Tako lahko uporabimo vse prednosti sistema Microsoft 365 Business (varno shranjevanje podatkov v oblaku, enostavno delo in skupna raba dokumentov itd.) za samo 4,2 EUR na mesec.

 

Microsoft 365 Business Standard

To je v bistvu privzet paket Microsoft 365 za mala podjetja. Microsoft 365 Business Standard, prej znan kot Office 365 Business Premium, vsebuje vse, kar potrebuje majhno podjetje.

Na voljo je z namiznimi aplikacijami, torej lahko na namizja naših računalnikov namestimo Outlook, Word, Excel itd., poleg tega pa imamo na voljo tudi veliko spletnih poslovnih aplikacij. Vedeti moramo, da imajo namizne aplikacije seveda veliko prednosti pred spletnimi različicami, precej pomembno pa je to, da lahko uporabljamo dodatke za naše poslovne aplikacije in pa makre.

 

Business Standard vsebuje tudi nekaj spletnih poslovnih aplikacij, niso pa to takšne aplikacije, da bi se samo zaradi njih odločili za ta paket. Res pa je, da znajo biti te aplikacije zelo uporabne.

 

Katere aplikacije so to?

  • Outlook Customer Manager – “Lite” CRM sistem, ki temelji na Outlooku
  • Microsoft Teams Shifts – Teams-i za načrtovanje izmen in nalog
  • Microsoftove Bookings
  • Microsofto Invoicing
  •  

 

Microsoft 365 Business Premium

Business Premium je v bistvu prvoten paket Microsoft 365, prej je bil znan kot Microsoft 365 Business. Na voljo imamo vse, kar ponuja Business Standard, pridobimo pa nekaj varnostnih funkcij / storitev in licenco za Windows 10 Pro.

 

Licenca za Windows 10 Pro je precej nenavadna v primerjavi z drugimi paketi, zato naj malo razložim. Nekatere napredne varnostne funkcije, ki so priložene Business Premium, ne delujejo v sistemu Windows 10 Home. V majhnih podjetjih lahko opazimo več naprav Windows 10 Home, zaposleni uporabljajo svoje osebne naprave ali pa kupijo cenovno dostopnejši računalnik z Windows 10 Home na njem.

Če želimo v celoti izkoristiti varnostne funkcije si moramo pridobiti licenco Windows 10 Pro. Namestitev je sila preprosta, vse kar moramo storiti je, da spremenimo licenčni ključ in namestitev sistema Windows 10 Home bo nadgrajena na Pro.

 

Napredne varnostne funkcije

Napredne varnostne funkcije nam pomagajo, da ostanemo zaščiteni pred kibernetskimi varnostnimi grožnjami. Delno ščitijo tudi pred lažnimi e-poštnimi sporočili in izsiljevalsko programsko opremo.

Druga pomembna lastnost je Azure Information Protection. Če delamo z veliko občutljivimi podatki, si najbrž ne želimo, da bi bili ti podatki po naključju deljeni z drugimi. Z Information Protection lahko te kritične podatke razvrščamo, označimo in šifriramo, tako da jih ne bo mogoče deliti po naključju.

Ne pozabite, da nastavitve teh funkcij zahtevajo nekaj znanja o Microsoft 365, zato je dobro, da dobite svetovalca za IT / Microsoft 365, ki vam bo te stvari pomagal pravilno nastaviti.

 

Microsoft Intune

Zadnji pomemben dodatek k premijskemu paketu je Intune. Z Microsoft Intune lahko upravljamo in zaščitimo naše mobilne naprave. Če upoštevamo, da se prenosne mobilne naprave zlahka izgubijo ali nam jih ukradejo, jih lahko popolnoma zaščitimo, ob morebitni izgubi ali kraji pa jih je mogoče takoj popolnoma pobrisati.

 

Microsoft 365 Apps za podjetja

Ta načrt v bistvu ne spada v to primerjavo, vendar sem jo navedel zaradi imena in posledično tudi zmede, ki bi jo lahko povzročil. Ta načrt bi dejansko morali resnično primerjati samo z nakupom Office 2019.

V osnovi so Apps za podjetja samo gole Officeove aplikacije (Word, Excel, Outlook itd.), s to prednostjo, da dobite tudi spletne različice, stalne posodobitve in shrambo OneDrive 1TB, vendar pa v ta paket ni vključen SharePoint ali Exchange Online.

Torej boste morali gostovati e-pošto nekje drugje in shranjevati datoteke lokalno (ali v OneDrive).

 

Rekel bi, da je paket Microsoft 365 Business Standard za večino podjetij najboljši paket, ki ga lahko izberemo. Priložene so vse aplikacije Office, vse funkcije v oblaku, cena pa je zelo ugodna. Če še dvomite, lahko vedno začnete z brezplačnim mesečnim preizkusom Business Standard-a.

 

Če vas zanima več, nas čimprej kontaktirajte. Saj veste, več dni, kot boste odlašali, dlje časa ne boste vedeli, kaj ste zamujali ;)