Novice

LoT (Location of Things) in kako ga najbolje izkoristiti

Vpogled v lokacije stvari.

Internet stvari (IoT) predstavlja začetek dostopanja do vpogledov na globalni ravni. Z množičnim sprejetjem IoT in skorajšnjo eksplozijo senzorjev, povezljivosti in računalništva, je človeštvo na samem vrhu popolnoma povezanega in inteligentnega sveta. Smo del generacije, ki se zaveda, da bomo kmalu (če že ne) živeli življenski slog, ki ga bodo narekovali algoritmi in podatki. Sama vrednost te medsebojne povezanosti leži v človeški naravi z željo po uživanju. Združevanje vseh teh informacij s prostorsko inteligenco je bilo do danes še najmanj zahtevno.

 

Pred dnevi so razkrili Azure IoT, ki poenostavlja uporabo prostorske inteligence in lokacij s sporočanjem IoT. Kaj je rezultat tega? Stranke lahko uporabljajo storitve Azure IoT, da postanejo bolj informirane o njihovih "stvareh," kar se samega prostora tiče. Uporabniki Azure IoT lahko izvajajo prostorsko analitiko IoT z uporabo Azure Maps. Zagotavljanje prostorske inteligence napravam IoT pa pomeni boljši vpogled ne samo v golo dogajanje, ampak tudi v kraj dogajanje.

 

Azure Maps zagotavlja geografski kontekst za informacije in, ker se nanaša na IoT, geografski vpogled, ki temelji na informacijah IoT.

Vzemimo na primer tovornjak, ki dobavlja zamrznjeno hrano iz Slovenj Gradca v Ljubljano. S hitro kalkulacijo se določi pot in čas, ki ga bo tovornjak potreboval, da dostavi blago. Iz določene poti se lahko ustvari neka namišljena ograja (geo-fence), ki jo je mogoče izdelati in shraniti v Azure Maps. Črna skrinjica v tovornjaku, bi s pomočjo Azure IoT Hub ugotovila, ali tovornjak kdaj zapusti določeno pot. V primeru da jo, bi to lahko pomenilo težave, obvoz pa bi lahko bil katastrofalen tudi za blago, ki ga tovornjak prevaža. Vsa obvestila o morebitnih obvozih se da nastaviti in sporočati preko mreže Azure Event in kasneje pošiljati po e-pošti, sms-ih ali ostalih kanalih za sporočanje.

 

geofence

 

Ko govorimo o Azure IoT, je pogosto govora o podatkih, pridobljenih od senzorjev, ki vodijo do vpogleda, ko so izračunani in kasneje do dejanj, ki so rezultat vpogleda. Z LoT pa govorimo še o sami lokaciji, kjer se ta dejanja izvajajo. Na ta način vemo, kje je potrebno ukrepati in s tem vplivamo na morebitne posledice, stroškovno učinkovitost in upravljanje s časom. Ko vemo, kje locirati probleme, ali pa priložnosti, lahko potem sprejmemo odločitve, kje razporediti vire, kam namestiti zaloge, ali kje jih umakniti. Sčasoma pridobimo dovolj podatkov in umetne inteligence, da se lahko odločamo efektivno in v realnem času. Vse to vodi v dobro planiranje, predvidevanje težav in razporejanje virov, še preden bi jih potrebovali.

 

Lokacija je torej močna komponenta zagotavljanja vpogleda. Če imate na voljo zagotavljanje lokacije skozi IoT sporočanje, potem lahko začnete z LoT takoj. Če lokacije nimate nastavljene, boste presenečeni, kako hitro jo lahko vzpostavite, če ste povezani s senzorji in napravami. RevIP, Wi-Fi in triangulacija oddajnikov mobilnih omrežij zagotavljajo dostop do lokacije skozi IoT sporočanje. Pridobite te podatke v oblak in z vpogledom v prostor lahko začnete takoj.

 

Če še niste slišali za Azure, si lahko več o tej rešitvi preberete v prejšnjih zapisih, začenši s tem.

 

Seveda pa smo vedno smo na voljo, da odgovorimo na kakšno vprašanje. :)

LoT (Location of Things) in kako ga najbolje izkoristiti